Makrela Pieczona

Pierwszy raz jadłam makrelę świeżą i określam jej smak na celujący !!!

Dodany przez: evita0007

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.83 z 12 głosów)

Składniki

  • 2 sztuki makrela świeża
  • Na marynatę:
  • 2 ząbki czosnku (pokrojony na drobna kosteczkę)
  • 4 łyżeczki nać pietruszki (posiekanej)
  • 4 suszone pomidory(drobno posiekane)
  • 2 łyżki olej
  • sok z jednego plastra cytryny
  • Dodatkowo:
  • masło
  • sól morska wg.uznania
  • folia aluminiowa

Przygotowanie

  1. Z powyższych składników robimy marynatę-mieszamy. Z ryb odcinamy głowy.Następnie je myjemy . Solimy je w środku i na wierzchu.Nacinamy każdą w trzech miejscach (wystarczy z jednej strony) W nacięcia wkładamy po troszkę masła.Do środka makreli wkładamy część naszej przygotowanej marynaty.Układamy na folii aluminiowej i po całej długości ryb rozkładamy resztę marynaty. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie-góra,środkowa półka) i pieczemy około 30 minut.
  2. Podajemy z czym kto lubi :-)
ryby czosnek makrela
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze