Łopatka pieczona.

Pyszne mięsko na obiad lub do pieczywa zamiast wędliny.Skład ziół pochodzi z przepisu Pyzy .

Dodany przez: msewka

Łopatka pieczona.

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.17 z 12 głosów)

Składniki

  • na 1 kg. łopatki wieprzowej (do natarcia):
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie

  1. Mięso dobrze umyć i osuszyć.Składniki przypraw do natarcia mięsa wymieszać i dobrze natrzeć mięso.Uformować pieczeń,obwiązać wzdluż i wszerz grubą nicią.Pod nić powkładać kawałki liścia laurowego.Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przygotować rękaw do pieczenia, wsypać na spód ziele angielsie i położyć na nim mięso.Rękaw spiąć klipsami, tak aby było w środku dużo powietrza.Nakłuć wykałaczką w 4-5 miejscach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg) i wstawić mięso na 25 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej ok.1 godziny.Po upływie tego czasu wyjąć brytfankę, rozciąć rękaw i wstawić do piekarnika , ustawić opiekacz górny i piec do zrumienienia ok.15-20 minut. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne.
wieprzowina mięso obiad kolacja łopatka pieczeń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze