Gęś pieczona

Ocena:

4.27 (164)

  • 4 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Gęś pieczona w całości to uczta dla podniebienia i oka. Ma apetyczne ciemne mięso i rumianą skórkę. Jej charakterystyczny słodkawy smak dobrze komponuje się z kwaskowymi jabłkami i ziołami, takimi jak majeranek, szałwia i jałowiec. Przygotowanie tego popisowego dania to nie lada projekt. Zajmuje minimum 4,5 godziny, nie licząc czasu marynowania mięsa. Efekt jest jednak tego wart. Pieczona gęś z jabłkami zostanie królową każdego świątecznego stołu.

Składniki:

  • gęś  4 kg

  • jabłka  2 szt.

  • sól  12 g

  • pieprz  5 g

  • majeranek  5 g

  • rozmaryn  2 g

  • szałwia  2 g

  • jałowiec  2 g

  • tymianek  2 g

  • szalotka  2 szt.

  • czosnek  3 ząbki

Gęś pieczona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie gęsi: jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy tuszkę wewnątrz i dokładnie osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Możemy wykorzystać zarówno drób świeży, jak i mrożony. Pamiętajmy jednak, że gęś w całości będzie długo odtajać. Należy przełożyć ją do lodówki 2 dni przed planowanym pieczeniem. Świeżość produktu rozpoznamy przede wszystkim po sprężystości mięsa i lekko złocistej lub różowej skórce. Wybierzmy tuszkę o wadze około 4–5 kg. Gęsina pieczona z takiej porcji powinna wystarczyć nawet dla 8 osób. Odcinamy końcówki skrzydełek i szyjkę. Możemy je wykorzystać na rosół lub sos pieczeniowy. 

  • Krok 2:

    Marynowanie: lekko nacinamy gęś, ale uważamy, żeby nie naruszyć mięsa. To ułatwi wytapianie się tłuszczu i pomoże uzyskać chrupiącą skórkę. Nacieramy tuszkę solą morską i świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi ziołami, zarówno na zewnątrz, jak i od środka.  Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc (czas ten nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). Pieczenie gęsi można też poprzedzić moczeniem jej w solance (2 łyżki soli na litr wody). 

  • Krok 3:

    Faszerowanie: kroimy jabłka (kwaśnej, twardej odmiany, najlepiej szarą renetę) w kawałki. Siekamy szalotkę i czosnek. Mieszamy składniki i wkładamy je do środka gęsi. Otwór zabezpieczamy wykałaczkami lub zszywamy nicią kuchenną. Warto też obwiązać nią nóżki i skrzydełka, żeby zatrzymać soki wewnątrz. Gęś pieczona z jabłkami zachowa też wtedy ładny kształt.  

  • Krok 4:

    Pieczenie: układamy gęś w brytfance (tzw. gęsiarce), garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Możemy wlać na dno szklankę cydru lub soku jabłkowego, żeby wzmocnić aromat jesiennych owoców. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C na około 4 godziny (czas pieczenia powinien wynosić godzinę na każdy kilogram mięsa). Po mniej więcej 2 godzinach podlewamy gęś tłuszczem, który się z niej wytopił. 30 minut przed zakończeniem pieczenia zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200°C i zdejmujemy przykrywkę. Ponownie polewamy pieczeń sokami, które zebrały się na dnie naczynia. Danie jest gotowe, kiedy skórka ładnie się zarumieni. Możemy sprawdzić temperaturę wewnątrz gęsi za pomocą sondy kuchennej. Powinna wynosić 75°C. 

  • Krok 5:

    Podanie: zlewamy tłuszcz z brytfanki (można z niego zrobić później confit). Pieczona gęś z jabłkami ładnie prezentuje się na odświętnym stole w całości. Możemy udekorować ją podpieczonymi połówkami jabłek i gałązkami świeżego rozmarynu. Żeby ją podzielić na porcje, odcinamy najpierw w stawach udka i skrzydełka, a następnie wykrajamy piersi. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ponieważ przepis na pieczoną gęś wykorzystujemy przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym (na Świętego Marcina i Boże Narodzenie), najlepiej podawać ją z żurawiną lub borówką i ziemniakami smażonymi na gęsim tłuszczu lub kluskami śląskimi.  

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
20% na cały asortyment
20% na cały asortyment
Rabat 20% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
+
20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na cały asortyment, dostępne w salonach stacjonarnych oraz na www.wojas.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w salonach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
25% na wszystkie produkty
25% na wszystkie produkty
Aż 25% zniżki na wszystkie pro... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
+
25% na wszystkie produkty
Online

Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
-30% na całą ofertę kosmetyków
-30% na całą ofertę kosmetyków
Rabat -30% na całą ofertę kosm... więcej»
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
+
-30% na całą ofertę kosmetyków
Online

Rabat -30% na całą ofertę kosmetyków marek Bielenda Professional i Supremelab, obowiązuje na www.bielenda.com. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
-20% na wszystko
-20% na wszystko
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
+
-20% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania),  Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
-40% na co 2 sztukę
-40% na co 2 sztukę
Rabat nalicza się automatyczni... więcej»
Zobacz
+
-40% na co 2 sztukę
Online

Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne