Łącki przekładaniec

Pyszne ciasto;-)

Dodany przez: Majka211

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • NA BISZKOPT:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • NA CIASTO ORZECHOWE:
  • 250g orzechów grubo krojonych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka czubata mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NA KREM:
  • 0,5 l mleka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 350 g masła
  • 500 g suszonych śliwek bez pestek

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 min w temp. 180 st. C.
  3. Ciasto orzechowe:
  4. Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenna wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temp. 180 st. C przez około 30 min.
  5. Krem:
  6. z mleka, cukru, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochę do przestudzonego budyniu.
  7. Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski.
  8. Przełożenie:
  9. Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu.
  10. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
deser przekładaniec łącki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy