Ciasto balowe

Smaczne ciasto

Dodany przez:

Ciasto balowe

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 3.62 z 13 głosów)

Składniki

  • -4 jajka
  • -4 łyżki mąki
  • -4 łyżki cukru
  • -1 łużeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem i dodać żółtka, a następnie mąke wymieszać z proszkiem. Wszystko dokladnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na blaszkę i upiec.
  2. Masa budyniowa
  3. -2,5 szklanki mleka
  4. -0,5 szklanki cukru
  5. -pół kostki margaryny
  6. -1 szklanka mąki
  7. -4 żółdka
  8. Zagotować 1,5 szklanki mleka. W pozostałym rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Tak przygotowaną mase, mieszając wlewamy do gotującego mleka i ugotować budyń. Gdy budyń wystygnie utrzeć z margaryną
  9. Dodatkowo:
  10. -pół litra śmietany
  11. -2 łyżki cukru pudru
  12. -2 opakowania śmietanfixów
  13. -tabliczka gorzkiej czekolady
  14. -3 paczki herbatników
  15. -duża paczka krakersów
  16. -puszka mleka skondensowanego (słodzone)
  17. Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny, aby powstał karmel. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixów. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na niej ułożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować ciepły karmel i ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć bitą śmietanę i całość posypać czekoladą.
jajka deser mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze