Ciasto snikers

Ciasto snikers to pyszne miodowo-orzechowe ciasto przekładane masą budyniową. Jest idealne do filiżanki czarnej kawy lub herbaty. To gratka dla wielbicieli słodkości – przywodzi na myśl smak popularnego batonika. Ciasto snikers jest łatwe do zrobienia i efektowne. Smakuje absolutnie wyjątkowo i przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Ciastasnickers

Czas przygotowania:
80 min.
Kalorie:
200.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4 z 287 głosów)

Kroki wykonania:

  • ciasto-snikers1.Polewa: Posiekać orzechy i wsypać do garnuszka. Dodać pół szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 50 g masła i rozpuścić. Zagotować aż zgęstnieje. Można dodać łyżkę zimnej wody.
  • ciasto-snikers22.Ciasto: 500 g mąki, 200 g cukru, 200 g masła, 2 łyżki miodu, 2 jajka i łyżeczkę sody dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie gładkie. Dzielimy ciasto na 2 części. Na pierwszą część wylewamy polewę i tak pieczemy, a drugą część pieczemy osobno. Piec ustawiony na 150 stopni – około 20 minut aż zbrązowieje.
  • ciasto-snikers33.Masa: Odlać z 750 ml mleka troszkę do mniejszego garnuszka, resztę zagotować. Do odlanego mleka dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Zagotować całość - cały czas mieszając. Powstanie nam domowy budyń. Na koniec wrzucamy masło i mieszamy aż będzie jednolita masa. Budyń wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem z polewą. Ciasto snikers gotowe!

Kalorie: 200.00

Porady

W przepisie na ciasto snikers wykorzystujemy:

  • orzechy włoskie – można zastąpić innymi ulubionymi, na przykład orzeszkami ziemnymi
  • miód – wedle uznania, może być na przykład wielokwiatowy lub lipowy
  • mleko – tłuste
  • cukier waniliowy – najlepiej z prawdziwą wanilią

Ciasto snikers to jedno z tych ciast, których zawsze pieczemy za mało – znika w mgnieniu oka, nawet się nie obejrzycie! Warto więc upiec go w większej blasze. Wybierzcie prostokątną formę do pieczenia. Chyba że chcecie nasz przepis przerobić na tort – wtedy przyda się wyższa tortownica. Taki tort warto też bardziej udekorować na wierzchu. Jeśli zaś pieczecie ciasto w kształcie prostokątnym, postawcie na blachę z wyższymi brzegami. Chodzi o to, że ciasto po dodaniu kremu i ułożeniu na sobie blatów, będzie dość wysokie. Warto też włożyć je w formie do pieczenia do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby blaty zmiękły i przeszły smakiem kremu. Taka wyższa prostokątna forma do pieczenia przyda się wam także do przygotowywania innych ciast warstwowych.

Notka redakcyjna

Ciasto snikers – przepis prosty

Przepis na snikersa nie jest zbyt skomplikowany, choć patrząc na to ciasto nikt nie przypuszcza, że jest tak łatwe do zrobienia. Wystarczy upiec blaty, przełożyć je budyniowym kremem i gotowe! Co ciekawe, przepis na ciasto snikers można modyfikować. Przykładowo, najprostszą modyfikację, jakiej możemy dokonać jest użycie innych orzechów. To niby mała rzecz, a całkiem zmienia smak ciasta. Zamiast orzechów włoskich możemy użyć orzechów laskowych lub orzechów pekan. Pysznie smakuje też placek snikers z dodatkiem orzeszków ziemnych. Możemy je przed zatopieniem w polewie krótko podprażyć na patelni i dodać do polewy szczyptę soli – ciasto będzie jeszcze ciekawsze w smaku.

Kupując orzechy już obrane z łupinek, dokładnie je obejrzyjmy. Ważne, żeby nie były spleśniałe ani zawilgocone. W kuchni przechowujmy je w papierowych torebkach, zamknięte w suchej szafce.

Jak zrobić ciasto snikers?

Ciasto snikers z orzechami swój smak zawdzięcza także kremowi budyniowemu, którym jest przełożone. Taki krem jest bardzo szybki do zrobienia i może posłużyć także przy przygotowywaniu innych ciast. Jeśli jednak nie przepadamy za tego typu kremem – dla niektórych może być zbyt mdły w smaku i za gęsty – postawmy na coś innego. 

Świetnie sprawdzi się na przykład krem maślany lub krem kawowy. Możemy również przygotować krem czekoladowy. Jeśli ciasto snikers przygotowujemy w pośpiechu, możemy nawet przełożyć blaty bitą śmietaną. Ciekawym rozwiązaniem jest także zrobienia masy kajmakowej. Pamiętajcie jednak, że dzięki niej ciasto będzie naprawdę bardzo słodkie! Masę krówkową możecie przygotować sami w domu lub kupić gotową w sklepie. Kupując kajmak w sklepie, zwróćmy uwagę na jego skład, niech będzie jak najprostszy. A jak przyrządzić masę krówkową w domu? To proste! Wystarczy puszka mleka skondensowanego. Zamkniętą puszkę umieszczamy w wysokim garnku, zalewamy wodą, tak aby była nią przykryta i gotujemy przez około 2-3 godziny na małym ogniu. Po tym czasie w puszce powstanie pyszny kajmak. Ciasto snikers z masą krówkową będzie pyszne!
 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy