Ciasto "Snikers"

Pyszne miodowo - orzechowe ciasto przekładane masą budyniową.

Dodany przez: Paula232

Ciasto "Snikers"

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 1 margaryna,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
  • POLEWA:
  • 300 g orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki margaryny,
  • MASA:
  • 0, 75 l mleka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 250 g masła

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie gładkie. Dzielimy ciasto na 2 części. Na 1 części wylewamy polewę i tak pieczemy, a 2 część pieczemy osobno.
  2. Piec ustawiony na 150 stopni - ok.20 min. Aż zbrązowieje.
  3. Polewa: Posiekać orzechy i wsypać do garnuszka dodać cukier, miód, margarynę i rozpuścić. Zagotować aż zgęstnieje. Można dodać łyżkę zimnej wody.
  4. Masa: Odlewamy z 0,75 l mleka troszkę do mniejszego garnuszka, resztę zagotować. Do odlanego mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Zagotować całość - cały czas mieszając. Powstanie nam domowy budyń. Na koniec wrzucamy 250 g masła i mieszamy aż będzie jednolita masa.
deser ciasto snikers
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze