Rafaello - ciasto kokosowe

Dla miłośników kokosowych pyszności - pyszne ciasto Rafaello.

Dodany przez:

Rafaello - ciasto kokosowe

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 94 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ciasto:
  • - 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • - szklanka cukru
  • - 1 opakowanie cukru waniliowego
  • - 0,5 szklanki maki pszennej
  • - 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
  • - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa:
  • - 3/4 litra mleka
  • - 2 opakowania budyniu waniliowego
  • - 3/4 szklanki cukru
  • - 1,5 łyżki mąki pszennej
  • - kostka margaryny
  • - 120 g. wiórek kokosowych
  • kruszonka
  • - 3 łyżki masła
  • - 2 łyżki cukru
  • - 80 g. wiórek kokosowych

Przygotowanie

  1. Ciasto
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy je z piekarnika i przecinamy na pół, aby powstały dwa placki.
  3. Masa
  4. Z 3/4 l. mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy do niej budyń, mąkę i dokładnie mieszamy do momentu, kiedy nie będzie grudek. Resztę mleka gotujemy z cukrem, a gdy się zagotuje stopniowo, partiami dodajemy rozrobiony budyń. Wszystko, stale mieszając, gotujemy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną wcześniej w garnuszku margarynę. Wszystko bardzo energicznie mieszamy kilka minut, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i znowu chwilę mieszamy całą masę.
  5. 3/4 powstałej w ten sposób masy smarujemy pierwszy placek, kładziemy na nim placek drugi i smarujemy jego wierzch pozostałą masą.
  6. Kruszonka
  7. Wszystkie składniki przekładamy na patelnię i "prażymy", aż wiórki będą miały złoty kolor.
  8. Ciasto odstawiamy na ok. 2 godziny.
deser ciasto kokos wiórki kokosowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze