Kotlety z zielonej soczewicy

Kotlety z soczewicy zielonej to świetny sposób na przygotowanie wegetariańskiego obiadu. Będzie doskonale smakować z dodatkiem ketchupu lub sosu na bazie przecieru pomidorowego. Kotlety z soczewicy zielonej zasmakują nawet najmłodszym domownikom.

kotletyPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
200.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.29 z 244 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Soczewicę dokładnie myjemy. Namaczamy ok. 20 minut.Gotujemy ok.25-30 minut w bulionie z dodatkiem łyżeczki oleju.Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy.
  • czosnek-zabki-fot.iStock-min2.Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Wbijamy jajko. Doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą. Formujemy kotleciki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron. Kotlety z zielonej soczewicy podajmy z ulubionym sosem np. pomidorowym albo ketchupem.

Kalorie: 200.00

Porady

Kotlety z soczewicy zielonej zawierają w przepisie:

  • 200 g soczewicy (można zamienić ją na czerwoną odmianę)

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy