" Kotlety z zielonej soczewicy "

Pyszne kotleciki z soczewicy z dodatkiem sosu pomidorowego.

Dodany przez: Ostra Na Słodko

" Kotlety z zielonej soczewicy "

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.81 z 21 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • - zielona soczewica - ok. 200 g
  • - jajko - 1 szt
  • - bulion - 2 szklanki
  • - czosnek - 3 ząbki
  • - majeranek - 1 łyżeczka
  • - tarta bułka - 3 łyżki
  • - sól - 1 łyżeczka
  • - pieprz - 1 szczypta
  • - olej do smażenia
  • Dodatkowo : sos pomidorowy

Przygotowanie

  1. Soczewicę dokładnie myjemy.
  2. Namaczamy ok. 20 minut.
  3. Gotujemy ok.25-30 minut w bulionie z dodatkiem łyżeczki oleju.
  4. Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy.
  5. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy.
  6. Wbijamy jajko.
  7. Doprawiamy do smaku.
  8. Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą.
  9. Formujemy kotleciki.
  10. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.
  11. Podajmy z ulubionym sosem np. pomidorowym.
warzywa obiad przekąska kolacja wegetariańska dla dzieci soczewica kotlety
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze