Kotlety Pożarskiego

Przygotowanie: 25 minut Smażenie: 10 minut Porcja: 280 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Kotlety Pożarskiego

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
280 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2.57 z 7 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 kg piersi z kury
  • 2 czerstwe bułki
  • pół szklanki mleka
  • 8 łyżek masła
  • jajko
  • żółtko
  • 5 łyżek tartej bułki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Mięso kury posiekać bardzo drobno tasakiem lub dwukrotnie zemleć w maszynce. Przy drugim mieleniu dodać pozbawione skórki i namoczone w mleku, nieodciśnięte bułki. Wymieszać z żółtkiem, trzema łyżkami masła, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.
  2. ■ Formować podłużne kotleciki o grubości do 3–4 cm. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na sklarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. Podlać łyżką gorącej wody, przykryć i trzymać na maleńkim ogniu przez kilka minut.
  3. ■ Najlepiej podawać z zielonym groszkiem, marchewką, kalafiorowym purée lub fasolką szparagową polaną stopionym masłem.
  4. Inne warianty
  5. Kotleciki z kostką
  6. W czasie formowania kotlecików wystarczy włożyć w mięso grubszą kostkę ze skrzydełka kurczaka. Umożliwi to wygodne jedzenie kotleta palcami.
  7. Różne dodatki
  8. Do masy mięsnej można dodać drobno posiekane, przesmażone na maśle pieczarki lub inne grzyby. Można też wymieszać mięso z posiekaną natką pietruszki. Zamiast pieprzem można przyprawić kotlety imbirem i przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
mięso obiad kotlety pierś kurczaka rosyjska kotlety Pożarskiego
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze