Kotlety z ciecierzycy

Kotleciki z ciecierzycy lepsze niż mielone.:)

Dodany przez: aga30

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4.57 z 7 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 6 dużych pieczarek
  • cebula
  • starta marchewka
  • starta na grubych oczkach żółta papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • jajko
  • bułka tarta
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc.Następnie gotować ok.2 godz.Po o ugotowaniu połowę zmiażdżyć widelcem lub tłuczkiem a połowę zmiksować blenderem z łyżką oliwy na miazgę.
  2. Do miski wsypać ciecierzycę ,startą marchew,paprykę,cebulę pokrojoną w kostkę,pieczarki lekko podsmażone z solą ziołową,zmiażdżony czosnek ,przyprawy,jajko i ok. łyżki bułki tartej.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać i formować najpierw kulki a z nich płaskie  nieduże kotleciki jak na mielone.Kotleciki wrzucamy na rozgrzaną oliwę (tak aby nam przykryła przynajmniej w połowie kotleciki).Należy przewracać  i wyjmować kotleciki dość ostrożnie żeby nam się nie rozwaliły.
  4. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
  5. SMACZNEGO:)
warzywa obiad kolacja wegetariańska dla dzieci pieczarki Papryka ciecierzyca marchew vege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze