Karkówka w sosie mojej Mamy

Bardzo smakowite mięsko,polecam:)

Dodany przez: Anullka

Karkówka w sosie mojej Mamy

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg schabu karkowego chudego
  • 2 cebule
  • 4 pieczarki lub inne grzyby(u nas oprócz pieczarek ,mama dodała pokrojone kurki.)
  • przyprawa do żeberek
  • sól
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • majeranek
  • ostra papryka
  • sól czosnkowa
  • mąka do panierki
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Schab umyć osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w plastry,posypać przyprawą do żeberek,obtoczyć każdy plaster w mące.
  2. Obsmażyć na złoty kolor  na tłuszczu,przełożyć do rondla,cebulę i pieczarki pokroić zeszklić na tym samym tłuszczu,wlać 3 szklanki wody ,wymieszać i wlać do rondla z mięsem.
  3. Dodać resztę przypraw,dusić na małym ogniu pod przykryciem,aż mięso bedzie miękkie,(ale nie może się rozpadać)
  4. Po uduszeniu ,sosik powinnien mieć ładny kolor i być zawiesisty.
  5. Smacznego.
mięso przyprawy obiad karkówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze