Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i grzybami, w tym wypadku pieczarkami

Dodany przez: Julita

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
275 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • CIASTO :
  • 2 szklanki (35 dag) mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Farsz: kiszoną kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wrzątku. Zagotować i gotować na małym ogniu 30 min, pod przykryciem, odparować.
  2. Oczyszczone pieczarki i obraną cebulę drobno pokroić. Usmażyć razem na rozgrzanym maśle, przyprawić. Włożyć kapustę i przez chwilę razem smażyć, często mieszając. Odstawić do ostudzenia.
  3. Ciasto: do przesianej mąki wbić jajko, dodać sól. Powoli wlewając pół szklanki wody, wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i lśniące. Podzielić je na kilka części, przykryć
  4. miską, aby nie wysychało.
  5. Kolejno każdą część ciasta cienko rozwałkować, wykroić szklanką krążki o średnicy około 7 cm. Pośrodku każdego ułożyć łyżkę farszu i zlepić pierogi. Wrzucać je partiami
  6. do garnka z dużą ilością osolonego wrzątku.
  7. Zamieszać, przykryć i gdy pierogi wypłyną, odkryć je i gotować jeszcze 2–3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Podawać polane podsmażoną cebulką.
  8. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  9. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
obiad wegetariańska pierogi pieczarki Pierogi z kapustą i grzybami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze