Jagodzianki

Idealne jagodzianki są pełne nadzienia, a ciasto jest puszyste, o złocistej skórce. W sezonie warto upiec je samodzielnie. Zapach jagodzianek roznoszący się po domu - poezja!

Dodany przez:

Jagodzianki

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki
  • torebka drożdży instant (0,7 dag)
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • jajko
  • 15 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • NADZIENIE:
  • 30 dag czarnych jagód
  • 3 łyżki cukru
  • ew. łyżka mąki kartoflanej
  • jajko + łyżka mleka do smarowania

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy ubite na parze i ostudzone żółtka i jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy mleko i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, wówczas wlewamy stopione letnie masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Na powierzchni oprószonej mąką wyrośnięte ciasto rozciągamy dłońmi i odrywamy ok. 16 kawałków, po czym formujemy kule. Pozostawiamy na 15 min. Na środku każdej kuli umieszczamy kopiastą łyżkę jagód wymieszanych z cukrem i ew. mąką kartoflaną. Zalepiamy farsz ciastem, formując owalne „wrzecionowe” bułeczki.
  2. Przenosimy je na cienko natłuszczoną blachę, złączeniem na spodzie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 min.
  3. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego tylko do temp. 120°C. Podwyższamy temp. do 200°C i pieczemy ok. 40 min.
  4. Smarujemy lukrem: ukręconym z cukru pudru i soku z rozgniecionych jagód, zwykłym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub tylko oprószamy samym cukrem pudrem. Jagodzianki możemy także oprószyć kruszonką przygotowaną z 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła i 10 łyżek mąki, zagniecionych palcami, aż powstaną grudki.
  5. Małe ciastka drożdżowe pieczemy w temp. 200–220ºC (większe w nieco niższej temp. ok. 180ºC). Nie należy przedłużać czasu podanego w przepisie, ponieważ powstanie gruba twarda skóra. Za krótki czas pieczenia lub zbyt wysoka temp. powoduje powstawanie zakalca.

Wskazówki

Jagodzianki można po prostu posypać cukrem pudrem - tak będzie najprościej. Jeśli wolisz, możesz jednak zrobić lukier lub kruszonkę. Pamiętaj, że ciasto drożdżowe - także to na jagodzianki - musi solidnie wyrosnąć. Daj mu czas i trzymaj je w ciepłym miejscu!

Wypróbuj też przepis na wegańskie placki z jagodami lub przepis na jagodzianki Ewy

deser dla dzieci jagody drożdżówki jagodzianki słodkie bułki bułki z jagodami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze