Kanie w kwaśnej zalewie

Wiele osób zastanawia się, jak przygotować kanie, aby były smaczne i apetycznie wyglądały. Kania ma jeden niezawodny przepis. Najczęściej przygotowuje się ją na wzór schabowego, który idealny jest dla wegan. Można też się zastanawiać, co zrobić z kani na zimę. Jednym z przepisów, które można zrobić z wyprzedzeniem są kanie w kwaśnej zalewie. Gdy już wiemy, jak usmażyć kanie to możemy poeksperymentować z przepisami, aby się nimi nie znudzić. Jeżeli jesteście nasyceni smażonymi kaniami, to spróbujcie zatopić je w zalewie a po kilku dniach otrzymacie pyszną przekąskę! Wypróbujcie kanie - przepis w kwaśnej zalewie.

 

PrzetworyPrzekąski

Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.11 z 220 głosów)

Kroki wykonania:

  • StockFood-kania-min1.Kanie – przepis:
    Na początek kapelusze czubajek kani należy dokładnie oczyścić. Następnie mąkę powinno się wymieszać z 1 łyżką soli i 1 łyżką mielonego pieprzu. Potem trzeba wodę zagotować, dodać ocet spirytusowy 10 % i wszystkie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę białą, łyżeczkę soli, goździki, 4 czubate łyżki cukru i pieprz ziarnisty) pogotować kilkanaście minut - odstawić do ostygnięcia i przecedzić. Następnie cebulę trzeba obrać, pokroić w półplasterki i zblanszować.
  • cebula-iStock (1)2.Duże kapelusze kani trzeba pokroić na pół albo na cztery części. Potem trzeba panierować lekko w mące z obu stron i smażyć na rozgrzanym oleju na złotobrązowo. Kania smażona powinna być zostawiona do ostygnięcia. Następnie na dno słoika trzeba wlać trochę przygotowanej wcześniej zalewy i układać na przemian grzyby kanie wraz z cebulą. Warto pamiętać, aby stopniowo dolewać zalewy.
  • lisc-laurowy-iStock3.Na koniec słoiki należy zakręcić i odstawić na 2-3 dni do lodówki. Kanie smażone w zalewie można zapasteryzować jeśli mają dłużej postać. Myślę, że w taki sposób można przygotować i inne grzyby blaszkowe np.: boczniaki. Ważne, aby miały spore kapelusze.

Porady

Zobacz też: kania - przepis na obiad

Kanie - przepis na aromatyczne grzyby

Kanie świetnie smakują, gdy usmażymy je podobnie jak kotlety schabowe. Wtedy potrzebujemy mąki, jajka i bułki tartej. Do bułki  można dodać takie przyprawy jak tymianek, majeranek, rozmaryn i świeżo zmielony pieprz. Takie dodatki podkreślają smak. Warto wiedzieć, że grzyby sowy smażone to danie, które "oszuka" nawet miłośników mięsnych smaków. Konsystencja kani jest mięsista i posiada sporą ilość umami - określanego mięsnym smakiem.

Jak przygotować kanie do smażenia?

Kanie po zebranie powinny być wcześniej namoczone w wodzie. Ma to na celu otwarcie kapeluszy, które będą w ten sposób łatwe do obtoczenia i smażenia na patelni. Czasem można spotkać przepis na kanię, który podpowiada, jak przyrządzić kanie w mleku. Kania w panierce, która była wcześniej namoczona w mleku będzie delikatniejsza i bardziej "soczysta" w smaku. Ten krok będzie szczególnie przydatny, gdy potrawy z grzybów kania byłyby wykonane ze starszych okazów. 

Notka redakcyjna

Jeżeli chcemy ograniczyć kalorie, to kania bez panierki również będzie rarytasem. Wystarczy namoczyć ją w wodzie lub mleku, aby kapelusze się całkowicie otworzyły i można smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Tak przygotowany przepis na kanie lubi być doprawiony świeżo zmielonym pieprzem oraz łyżką masła klarowanego. 

Co zrobić z kani na zimę?

Kanie to nie tylko przepis w wersji smażonej. Takie grzyby jak kanie warto wykorzystywać w formie proszku grzybowego. W ten sposób kanie wzbogacą przepis na zupę grzybową, nadadzą smaku sosom pieczeniowym albo wzmocnią smak panierek. Aby kanie mogły urozmaicić nie jeden przepis, to warto je wcześniej dokładnie wysuszyć. Można zrobić to w piekarniku albo w suszarce do warzyw. Następnie kanie warto rozkruszyć i włożyć do stojącego blendera, który rozkruszy grzyby na drobny proszek. Kanie przygotowane w ten sposób, przygotują ekspresowy przepis na dania z grzybami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy