GRZYBKI MARYNOWANE

Grzyby marynowane - warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha!

Dodany przez: halina070177

Z grzybów

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • grzybki-najlepsze borowiki
  • 3 duże cebule
  • ZALEWA:
  • 5 szkl wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • kilkanaście kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • 1 łyżkę gorczycy
  • 1 szkl octu-na końcu

Przygotowanie

  1. Grzyby marynowane:
  2. Przygotować zalewę :wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę zagotować. Dodać pokrojoną w paseczki cebulę i gotować jeszcze ok. 3 minuty. Na końcu dodać ocet i zalewę zdjąć z ognia aby ostygła.    Grzybki oczyścić, dobrze umyć. Wrzucić do gotującej się wody i gotować 5 minut. Odcedzić. Po ostudzeniu grzybki wkładać do słoiczków do 3/4 wysokości wlać zalewę i odwróconą łyżeczką wymieszać dobrze grzybki z zalewą. Jeśli będzie mało zalewy to dolać, aby grzybki były zakryte. Zakręcić. Gotować (pasteryzować) 20 minut.
  3. I w ten sposób grzyby marynowane mamy gotowe. Grzyby marynowane - zamknięta polska jesień w słoiczkach :)
  4. Smacznego!

Komentarz redakcji

Grzybki marynowane to jedne z najbardziej lubianych polskich przetworów - są dodatkiem do obiadu, przekąską, składnikiem tatara, sosu tatarskiego. Jest to również zakąska popularna na polskich stołach podczas rodzinnych przyjęć. Domowe grzybki marynowane zdecydowanie przewyższają smakiem te kupione w sklepie. Do ich przygotowania potrzebne są głównie leśne grzyby - prawdziwki, podgrzybki, maślaki, rydze i inne.
przetwory grzyby ocet grzybki grzyby marynowane przetwory z grzybów
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze