Domowe bułeczki drożdżowe z budyniem

słodkie bułeczki idealne do szkoły na śniadanie

Dodany przez: ANECIK1980

Domowe bułeczki drożdżowe z budyniem

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Na dno większego garnka/miski kładziemy po kolei:
  • 1 kostkę drożdży (10dkg) - pokruszone
  • na to 1 szkl. cukru,
  • 1 torebkę cukru waniliowego,
  • 1 niepełną szklankę mleka,
  • 1 szklankę oleju,
  • 4 jajka (lekko rozbełtać),
  • na to wszystko przesiać przez sito 1 kg mąki
  • składniki budyniu:
  • 3 szkl mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Garnek przykrywamy pokrywką bez mieszania składników. Zostawiamy na noc.
  2. Rano zagniatamy składniki. Ciasto zacznie błyskawicznie rosnąć.
  3. Gdy podwoi objętość rozwałkowujemy na prostokąt.
  4. Smarujemy gorącym budyniem, zwijamy w rulon, kroimy na 3 cm kawałki i kładziemy je płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15-30 minut.
  5. Smarujemy rozmąconym jajkiem.
  6. Pieczemy około 20 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
sniadanie deser budyń drożdże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze