ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

Ciasto smakuje wybornie jako niedzielny deser

Dodany przez: kd1704

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
290 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Ciasto:
  • - 1/2 kg mąki
  • - 5 dag drożdży
  • - 1/2 szkl mleka
  • - 4 łyżki cukru
  • - 8 dag margaryny
  • - 1 jajko + 1 żółtko
  • - szczypta soli
  • Kruszonkaka:
  • - 20 dag mąki
  • - 5 łyżek cukru
  • - 12,5 dag margaryny
  • Budyń:
  • - 1 l mleka
  • - 1,5 szkl. cukru
  • - 1 cukier waniliowy
  • - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - 4 łyżki mąki tortowej

Przygotowanie

  1. 1.Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kolejno wyrośnięte drożdże wlać do miski do pozostałych składników i wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić. Blaszkę wysmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować i włożyć do blachy i nakłuć je widelcem.
  2. 2. Sporządzić krem budyniowy (lub wg uznania można ugotować 3 budynie śmietankowe)
  3. Odlać szklankę mleka (resztę mleka zagotować) i dodać do niego: 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki tortowej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować, przestudzić.
  4. Wylać do blachy.
  5. 3. Sporządzić kruszonkę: Podane składniki wyrobić.
  6. 4. Pozostałe ciasto (2/3) rozwałkować i wyłożyć na budyń. Wysypać na to pokruszoną posypkę.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40min
deser ciasto budyń drożdże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze