Chrzan tarty z dodatkami

ostry i pachnący aż kręci z nosie - idealny dodatek do wielkanocnych mięs, pasztetów czy jajek

Dodany przez: Pyza

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3-4 korzenie chrzanu - kupując zwróćmy uwagę aby był świeży, jędrny i nie miał uszkodzeń spowodowanych działalnością owadów
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego (ew. 1 łyżeczka kwasku cytrynowego rozpuszczona w 2-3 łyżkach ciepłej wody)
  • do smaku: cukier, szczypta soli
  • 0,5-1 szkl. dobrej, wiejskiej śmietany
  • 1 duże, winne jabłko

Przygotowanie

  1. Moja Babcia miała swój sposób na tarcie chrzanu - wkładała go najpierw, w całości, na kilka godzin do zamrażarki a dopiero później ścierała. Zmrożony dużo łatwiej zetrzeć i nie szczypie tak bardzo w oczy, spróbujcie sami!
  2. Korzenie chrzanu trzeba cienko obrać, łatwo to zrobić obieraczką do warzyw. Ścieramy go na najmniejszych oczkach tarki i od razu mieszamy z octem albo kwaskiem cytrynowym aby nie ściemniał. Doprawiamy też cukrem i szczyptą soli. Tak przygotowany chrzan przekładamy do słoja i szczelnie zakręcamy aby nie wietrzał. Śmietanę dodajemy, ilość w/g upodobania, przed podaniem. Do tartego chrzanu możemy także dodać starte na tarce jabłko (bez skórki).
  3. Chrzan możemy przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu, od kilku do kilkunastu dni. Podajemy do mięs pieczonych, wędlin, jaj, ryb...
sniadanie przekąska kolacja wegetariańska sos śmietana chrzan ocet jabłkowy zetrzeć korzeń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze