Baranek wielkanocny

Wspaniała świąteczna dekoracja, a przy okazji świetnie smakuje:)

Dodany przez: Bea

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 3.6 z 5 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • pół kostki margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie

  1. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy dodać margarynę, dalej ucierać aż wszystkie grudki znikną.
  2. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia a gdy będzie zbyt gęste dolewać mleka.
  3. Ciasto ucierać około 5-10 min
  4. Do wysmarowanej i posypanej tartą bułką formy baranka wlać ciasto.
  5. Piec około 45 minut.
  6. Po upieczeniu udekorować baranka.
Wielkanoc ciasto baranek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze