Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jabłkowo - budyniowym

Bułeczki są tak proste i smaczne, że moga być przygotowywane wspólnie z dziećmi

Dodany przez: piotrek1221

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jabłkowo - budyniowym

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
35 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 5 dag drożdży
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru
  • ok. 1kg mąki (tyle, aby zagnieść i wyrobić ciasto)
  • 1 jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • Nadzienie:
  • 1/2 kg jabłek
  • budyń
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • cukier ok 2-3 lyżki do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto, o temp. pokojowej włożyć do miski, wyrobić ciasto drożdżowe,które powinno odstawać od ręki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 1/2 godz. Jabłka pokroić, wrzucić do garnka i podlewajac ok. 2 łyżkami wody trochę rozgotować. Rozrobić w szklance mleka budyń, dodać do jabłek, wsypać cukier do smaku, zagotować i wystudzić. Gotowe i wyrośniete ciasto drożdżowe formować w małe kulki, nadziewać masą jabłkowo - budyniową ok.1-2 łyżeczki i układać na wysmarowanej blasze. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku. To samo ciasto może być wykorzystane na słono do bułeczek lub pasztecików z kapustą i grzybami.
deser ciasto na słodko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze