Kto nie dałby się skusić na pachnącą drożdżówkę, faszerowane kapustą paszteciki, kawałek chałki czy ciepłą bułeczkę z masłem na śniadanie? Jeśli od czasu do czasu lubicie wejść w rolę domowego piekarza, ale zwykle brakuje wam na to czasu, ten przepis pozwoli wam upiec szybko ciasto drożdżowe. Będzie takie, jakie chcecie - na słono (np. bułeczki nadziewane grzybami, serem lub kiszoną kapustą), czy też na słodko, jeśli dodacie więcej cukru, nadzienie, deserowe dodatki i kruszonkę. Prosty, ale znany głównie ekspertom zabieg wam w tym pomoże - przyspieszy wyrastanie ciasta. 

Jak zrobić szybkie bułki drożdżowe? Wystarczy 1 łyżka taniego dodatku

Bułeczki i wszelkie inne wypieki drożdżowe będą lekkie, puszyste i mięciutkie w środku dzięki niewielkiemu dodatkowi octu spirytusowego. Na 500-600 g mąki wystarczy zaledwie 1 łyżka tego produktu. Ocet dzięki zawartości kwasu octowego przyspieszy fermentację, a więc i wyrastanie ciasta - i to zarówno na placek drożdżowy z owocami czy buchty, jak i na paszteciki.

Smak samego octu nie będzie wyczuwalny - zneutralizuje go wysoka temperatura w piekarniku. Ocet jedynie wzmocni naturalny, charakterystyczny smak ciasta drożdżowego. Ocet pomoże też lepiej rozpuścić sól i cukier, co wpłynie na smak gotowego ciasta. Dzięki takiemu drobiazgowi zaoszczędzicie mnóstwo czasu. Czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta, a następnie podrośnięcie bułeczek znacznie się skróci. 

Przepis na bułki drożdżowe z octem

Składniki: 

  • 600 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 70 g masła w temp. pokojowej
  • 400 ml letniego mleka
  • 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
  • 20 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo: 2 łyżki mąki (by ewentualnie poprawić konsystencję ciasta), żółtko i odrobina mleka do posmarowania wierzchu ciasta oraz ulubiona posypka do pieczywa (mak, czarnuszka, sezam lub mieszanka nasion).

Przygotowanie:

Zróbcie rozczyn: do podgrzanego, letniego (nie zbyt gorącego) mleka wsypcie sól, cukier i wbijcie jajko. Wymieszajcie i dodajcie suszone drożdże. Odłóżcie na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. 

Zagniećcie ciasto: przesiejcie do miski mąkę, dodajcie do niej mąkę, resztę składników i wymieszajcie. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajcie jeszcze ok. 1-2 łyżki mąki. Wyróbcie ciasto na elastyczną i puszystą masę. Przełóżcie je na blat podsypany odrobiną mąki. Dodajcie 30 g masła w temp. pokojowej, ponownie wyróbcie i uformujcie z niego placek. Polejcie go po powierzchni 1 łyżką octu i ponownie zagniećcie, zawijając brzegi do środka. Ocet powinien być rozłożony równomiernie.

Odłóżcie ciasto do podrośnięcia: posmarujcie wnętrze dużej miski olejem i przełóżcie do niej ciasto. Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie podwoi objętość. Do wyrośniętego ciasta dodajcie resztę masła i ponownie zagniećcie. 

Uformujcie i upieczcie bułeczki: pokrójcie wyrobione ciasto na ok. 6-8 równych części. Każdą uformujcie w bułeczkę lub w rulonik, a następnie bajgla i rozłóżcie je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryjcie czystą ściereczką na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu smarujcie bułeczki mieszaniną żółtka z mlekiem i posypcie z wierzchu ulubionymi dodatkami. Pieczcie w temp. 180 st. C przez 30 minut.