Macie ochotę na mięciutkie i pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe, ale na samą myśl o wyrabianiu go w dłoniach przez 10 minut jesteście zmęczeni? Ten przepis wcale nie musi tak wyglądać. Wystarczy wprowadzić 1 zmianę, a masa będzie idealnie puszysta i napowietrzona już w 5 minut. 

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

Klasyczny przepis na ciasto drożdżowe nie jest trudny, jednak jego najbardziej męczącą częścią jego długie zagniatanie masy w dłoniach. Zwykle należy robić to aż 10-15 minut, jednak jest prosty sposób na ułatwienie sobie życia. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania można bowiem po prostu miksować przez 5 minut końcówkami w kształcie świderków. W ten sposób masa będzie idealnie puszysta i napowietrzona, a cały przepis znacznie się przyspieszy i ułatwi. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie sami.

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:

  • 3 szklanki mąki + 50 g mąki krupczatki,
  • 42 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 150 g płynnego masła,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania ciasta),
  • szczypta soli.

na kruszonkę:

  • pół szklanki mąki krupczatki,
  • 60-70 g masła,
  • pół szklanki cukru.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, 1 łyżki cukru, ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz 50 g mąki krupczatki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na około 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

W tym czasie ubijamy w dużej misce 2 jajka i 1 żółtko i dodajemy resztę cukru oraz cukier wanilinowy. Następnie dodajemy 3 szklanki mąki krupczatki, wyrośnięty zaczyn oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy mikserem z końcówkami w kształcie świderków na najwyższych obrotach przez około 5 minut.

Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 40-50 minut. W tym czasie mieszamy w drugim naczyniu masło, cukier i mąkę na kruszonkę i wstawiamy zagniecione ciasto do zamrażarki.

Wyrośniętą masę przekładamy do formy i posypujemy schłodzoną kruszonką, po czym znów odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto drożdżowe smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 50 minut. 

 

Źródło: mniammniam.com