Lubicie domowe ciasto drożdżowe, ale przygotowujecie je we własnych kuchniach ze względu na późniejsze sprzątanie blatu i stosu naczyń oraz czyszczenie zlepionych masą rąk? Nie każdy wie, że jest sprytny patent, dzięki któremu da się ominąć wszystkie te minusy. Wystarczy wybrać przepis na ciasto drożdżowe w worku, które robi się niemal samo. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić ciasto drożdżowe w worku?

Klasyczny przepis na ciasto drożdżowe wymaga trochę bałaganu i to nie tylko na blacie, ale i na naszych dłoniach, gdyż składniki trzeba długo wyrabiać ręcznie. Okazuje się jednak, że można to zrobić sprytniej i bez brudzenia choćby jednego palca. Wystarczy zrobić ciasto drożdżowe z worka, czyli wymieszać wszystkie składniki w torebce z grubej folii, a następnie szczelnie ją zawiązać i zanurzyć w ciepłej wodzie. Najlepiej wytłumaczyć to na podstawie krótkiego wideo z facebookowego profilu @CookrateBrasil.

Najważniejsze jednak, aby wybrać dobry woreczek, bo zwykła cienka foliówka się tutaj nie sprawdzi. Ciasto drożdżowe z worka wymaga użycia dużej i wytrzymałej torebki z zapięciem strunowym, która nie rozerwie się podczas procesu wyrastania. Oprócz tego trzeba pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego jajko należy wyciągnąć z lodówki na co najmniej godzinę przez planowanym pieczeniem, a mleko lekko podgrzać. 

Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe w worku

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 4 g suszonych drożdży,
  • 100 ml letniego mleka,
  • 250 g mąki.

Przygotowanie:

Do woreczka strunowego wbijamy jajko, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, sól oraz suche drożdże i wszystko zalewamy mlekiem. Następnie delikatnie mieszamy całość przez torebkę, po czym wsypujemy przesianą mąkę i ponownie łączymy masę przez folię.

Gdy masa jest jednolita, wystarczy szczelnie zawiązać woreczek lub zamknąć zapięcie strunowe i włożyć całość do garnka z ciepłą wodą, aż woreczek "napuchnie" i mocno wypełni się wyrośniętą masą.

Teraz musimy już tylko otworzyć woreczek i przelać ciasto wprost do wysmarowanej masłem blachy. Gotową masę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. 

Źródło: Facebook.com/CookrateBrasil