Lubicie domowe ciasto drożdżowe, ale przygotowujecie je we własnych kuchniach ze względu na późniejsze sprzątanie blatu i stosu naczyń oraz czyszczenie zlepionych masą rąk? Nie każdy wie, że jest sprytny patent, dzięki któremu da się ominąć wszystkie te minusy. Wystarczy wybrać przepis na ciasto drożdżowe w worku, które robi się niemal samo. Zobaczcie, jakie to proste.
Jak zrobić ciasto drożdżowe w worku?
Klasyczny przepis na ciasto drożdżowe wymaga trochę bałaganu i to nie tylko na blacie, ale i na naszych dłoniach, gdyż składniki trzeba długo wyrabiać ręcznie. Okazuje się jednak, że można to zrobić sprytniej i bez brudzenia choćby jednego palca. Wystarczy zrobić ciasto drożdżowe z worka, czyli wymieszać wszystkie składniki w torebce z grubej folii, a następnie szczelnie ją zawiązać i zanurzyć w ciepłej wodzie. Najlepiej wytłumaczyć to na podstawie krótkiego wideo z facebookowego profilu @CookrateBrasil.
Najważniejsze jednak, aby wybrać dobry woreczek, bo zwykła cienka foliówka się tutaj nie sprawdzi. Ciasto drożdżowe z worka wymaga użycia dużej i wytrzymałej torebki z zapięciem strunowym, która nie rozerwie się podczas procesu wyrastania. Oprócz tego trzeba pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego jajko należy wyciągnąć z lodówki na co najmniej godzinę przez planowanym pieczeniem, a mleko lekko podgrzać.
Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe w worku
Składniki:
- 1 jajko,
- 30 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 4 g suszonych drożdży,
- 100 ml letniego mleka,
- 250 g mąki.
Przygotowanie:
Do woreczka strunowego wbijamy jajko, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, sól oraz suche drożdże i wszystko zalewamy mlekiem. Następnie delikatnie mieszamy całość przez torebkę, po czym wsypujemy przesianą mąkę i ponownie łączymy masę przez folię.
Gdy masa jest jednolita, wystarczy szczelnie zawiązać woreczek lub zamknąć zapięcie strunowe i włożyć całość do garnka z ciepłą wodą, aż woreczek "napuchnie" i mocno wypełni się wyrośniętą masą.
Teraz musimy już tylko otworzyć woreczek i przelać ciasto wprost do wysmarowanej masłem blachy. Gotową masę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Źródło: Facebook.com/CookrateBrasil