Uszka wigilijne

tradycyjna potrawa na Wigilie

Dodany przez: ANECIK1980

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
50 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto na uszka:
  • mąka 45 dag
  • jajka 3 szt
  • woda ciepła 180 ml
  • farsz:
  • grzyby suszone 20 dag
  • bułka tarta 6 dag
  • cebula 10 dag
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Z mąki wody i jajek zagnieść ciasto na uszka.
  2. Grzyby moczymy na noc. Gotujemy je godzinę w małej ilości wody. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju. Grzyby mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Z ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty 4x4 cm, nakładamy po trochu farszu, zlepiamy boki a następnie dwa rogi.
  4. Gotowe uszka rzucamy na osolonywrzatek i gotujemy ok 3-4 minut.
wigilia barszcz uszka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze