Uszka z kapusta i grzybami

Uszka z grzybami - tradycyjnie do Wigilijnego barszczu

Dodany przez: Madija

Uszka z kapusta i grzybami

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
50 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 1 szklanki ciepłej wody
  • 1jajko
  • Szczypta soli
  • Łyzka oliwy
  • Farsz:
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • Pół szklanki suszonych grzybów
  • 1 nieduże cebula
  • Sol, pieprz do smaku
  • 3-4 liście laurowe
  • Oliwa do podsmażenia

Przygotowanie

  1. Uszka z grzybami
  2. Grzyby ugotować i drobno je pokroić. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałozeniem farszu liscie usunąć.
  3. Składniki na ciasto zagnieść, aby było sprężyste. Cienko rozwałkowac jak na pierogi i pokroic na kwadraty o bokach o ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałożyc łyżeczkę farszu i złożyć na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta złożyć do siebie, a trzeci bok lekko odgiąć do tyłu.
  4. Uszka z grzybami gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Tradycyjne uszka z grzybami gotowe!
  6. Uszka z grzybami - idealne danie na Wigilię.
  7. Smacznego!
grzyby obiad uszka kapusta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze