Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami Przygotowanie: 30 minut Duszenie: 20 minut Oczekiwanie: 20 Ilość porcji: 6

Dodany przez: mojegotowanie

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 szklanki mąki l jajko
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pierogi z kapustą i grzybami - pierogi na Wigilię
  2. Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut.
  3. Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć.
  4. Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut.
  5. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami gotować w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia.
  6. Pierogi z kapustą i grzybami gotowe, można się zajadać.
  7. Smacznego!
wigilia obiad kolacja wegetariańska pierogi grzyby suszone pierogi z kapustą postne pierogi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze