istock
4.52 (195)
Gravlax, czyli łosoś marynowany, to sztandarowe danie kuchni skandynawskich. Jest prawdziwą skarbnicą witamin i zdrowych tłuszczy, dlatego warto włączyć go do swojego codziennego menu. Wspaniale sprawdzi się zarówno na kanapki, jak i do wszelkiego rodzaju sałatek, przystawek czy domowego sushi. Zobaczcie, jak zrobić łososia gravlax.
łosoś 1 kg
pieprz kolorowy 1.25 łyżeczki
sól morska 4.25 łyżeczki
cukier trzcinowy 4.25 łyżeczki
gin 25 ml
koperek 1 pęczek
fenkuł (koper włoski) 3 szt.
seler naciowy 6 gałązek
rzodkiewka 1 pęczek
natka pietruszki 3 gałązki
oliwa extra vergine 3 łyżki stołowe
ocet jabłkowy 2 łyżki stołowe
limonka 0.5 szt.
Gravlax: Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy ości. 1 łyżeczkę kolorowego pieprzu mieszamy z 1 łyżeczką gruboziarnistej soli i 4 łyżeczkami brązowego cukru. Rybę układamy skórą do dołu, skrapiamy ginem i równomiernie posypujemy mieszanką przypraw. Rozkładamy gałązki opłukanego i osuszonego koperku, całość owijamy folią spożywczą.
Rybę przekładamy do płaskiego naczynia i odstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Co jakiś czas wylewamy zbierający się płyn i osuszamy ręcznikiem. Przed podaniem usuwamy koperek i tępą stroną noża delikatnie zeskrobujemy przyprawy. Rybę przekładamy do płaskiego naczynia i odstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Co jakiś czas wylewamy zbierający się płyn i osuszamy ręcznikiem. Przed podaniem usuwamy koperek i tępą stroną noża delikatnie zeskrobujemy przyprawy.
iStock
Sałatka: Warzywa płuczemy i oczyszczamy. Z kopru i selera robimy cienkie, długie plasterki za pomocą obieraczki. Rzodkiewki kroimy w słupki. Natkę pietruszki siekamy. Łączymy wszystkie składniki.
istock
Dressing limonkowy: Oliwę, ocet, 2 łyżeczki soku z limonki mieszamy na gładki sos. Dressing doprawiamy, dodając po 1/4 łyżeczki cukru, soli oraz pieprzu i ponownie mieszamy. Polewamy rybę i warzywa tuż przed podaniem.
istock
Podanie: Łososia kroimy po skosie w cienkie plasterki. Układamy na dużym talerzu lub półmisku. Na wierzchu rozkładamy sałatkę.
istock
Porady
- Gravlax świetnie sprawdzi się na kanapki, do tostów oraz jako dodatek do tortilli czy naleśników. Można z niego też wyczarować fantastyczny tatar z łososia.
- Gravlax najlepiej smakuje przełamany świeżym dodatkiem, dlatego warto skropić go sokiem z cytryny lub limonki albo podać z kwaśnym sosem. Innym świetnym dodatkiem, który doskonale podbija smak gravlaxa, są kiszone lub korniszone ogórki.
- Jeśli lubicie mniej słone i intensywne ryby, możecie peklować łososia nieco krócej, ale nie mniej niż 12 godzin.
Gravlax to tradycyjny szwedzki sposób przygotowywania łososia, który zyskał już popularność na całym świecie. Łosoś peklowany w soli, cukrze i świeżym koperku jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni skandynawskich i spotkamy go w przeróżnych daniach. Taka ryba wyróżnia się delikatną konsystencją, a przy tym wyrazistym, słonym smakiem.
Do klasycznego peklowanego łososia dodaje się tylko trzy proste składniki: sól, cukier i koperek. Oczywiście bazą takiego przepisu jest dobrej jakości świeża ryba, pozyskana ze sprawdzonego źródła. To właśnie ona daje gwarancję pysznego smaku, wyrazistego aromatu i idealnej konsystencji.
Łososia należy wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mieszamy sól z cukrem, a następnie dokładne nacieramy tą mieszanką łososia, zarówno od góry, jak i od strony skóry. Następnie rozwijamy folię spożywczą, posypujemy ją posiekanym koperkiem, a na nim układamy łososia (skórką do dołu). Kolejną porcję posiekanego koperku sypiemy na górę ryby, a następnie szczelnie zawijamy folię.
Tak przygotowanego łososia wkładamy do dość wysokiego naczynia, a następnie przykrywamy deską do krojenia i dociskamy czymś ciężkim. Wkładamy naczynie z obciążeniem do lodówki na co najmniej 1 dobę, a najlepiej na 2 dni. W tym czasie warto dwukrotnie obrócić rybę, aby równomiernie się peklowała.
Po tym czasie odwijamy folię i zdejmujemy koperek oraz przyprawy, a następnie kroimy rybę w cienkie plasterki. Jeśli nie lubimy mniej słony smak, łososia można dodatkowo lekko opłukać i dopiero wtedy kroić.
Świetnym pomysłem, nie tylko na święta, ale również wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania rodzinne, jest rolada szpinakowa z łososiem. Jeśli szukacie eleganckiej i bardzo efektownej przekąski, koniecznie wypróbujcie też terrinę z łososia. Klasyką na imprezowych stołach są także wszelkiego rodzaju sałatki z łososiem.
Kolejna smaczna inspiracja, którą przygotujecie w mgnieniu oka to tatar z łososia. Gravlaxa wystarczy drobno posiekać (nie mielić) razem z innymi ulubionymi składnikami, takimi jak cebulka, ogórki, kapary, oliwki czy świeże awokado.
Pysznym i bardzo prostym daniem są też kanapeczki z łososiem. Można przygotować je na bagietce, pumperniklu lub jako koreczki z kawałków chleba. Jako dodatek do takich kanapek świetnie pasuje kremowy serek i kilka plastrów świeżego ogórka.
Innym pomysłem na przystawkę, która pięknie prezentuje się na talerzu, są roladki z tortilli z łososiem. Takie małe ślimaczki idealnie sprawdzają się jako finger food, czyli przekąska na jeden kęs.