Sałatka z kopru włoskiego

Ocena:

4.49 (175)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka z kopru włoskiego z dodatkiem jabłka i miksu sałat to lekka i odświeżająca propozycja na szybki lunch, kolację lub jako dodatek do obiadu. Fenkuł, choć nie jest zbyt popularny, stanowi doskonały składnik wielu pysznych przepisów. To prawdziwa skarbnica witamin, którą zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety. Zobaczcie prosty przepis na błyskawiczną sałatkę z fenkułem, która posmakuje każdemu.

Składniki:

  • fenkuł (koper włoski)  1 szt.

  • jabłka  1 szt.

  • orzechy włoskie  50 g

  • czerwona cebula  0.5 szt.

  • sałata  50 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • cytryna  0.5 szt.

  • miód  30 g

  • ocet jabłkowy  20 ml

Sałatka z kopru włoskiego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Koper włoski: myjemy go i obieramy z zewnętrznej, łykowatej warstwy. Następne przecinamy go na pół i kroimy w cienkie plasterki (natkę zostawiamy na zupę).

    fenkuł
  • Krok 2:

    Jabłko: dokładnie je myjemy, nie obieramy ze skórki. Przekrajamy ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na cienkie plasterki.

  • Krok 3:

    Miks sałat: korzystamy z gotowej mieszanki sałat, która zazwyczaj jest gotowa do użycia. W razie potrzeby można opłukać ją pod bieżącą wodą i osuszyć.

  • Krok 4:

    Orzechy włoskie: łamiemy je na mniejsze kawałki lub siekamy nożem, niezbyt drobno.

  • Krok 5:

    Dressing: wyciskamy sok z połowy cytryny, przelewamy do szklanki lub słoiczka. Dodajemy miód, oliwę, ocet jabłkowy (lub winny) i mieszamy energicznie. W przypadku słoika wystarczy go zakręcić i mocno potrząsać.

  • Krok 6:

    Sałatka z kopru włoskiego: na talerzu układamy mieszankę sałat, na niej rozkładamy fenkuł i plasterki jabłka. Posypujemy orzechami włoskimi i polewamy dressingiem.

Porady

  • Sałatkę z kopru włoskiego najlepiej zjeść maksymalnie w ciągu 2 dni. Nie służy jej przechowywanie w lodówce, dlatego najlepiej robić ją w takich porcjach, które jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. 
  • Tego rodzaju sałatka bazuje na kilku prostych składnikach, które możemy zmieniać w zależności od upodobań. To też dobry sposób na wykorzystanie tego, co akurat mamy w lodówce.
  • W naszym przepisie wykorzystujemy gotową mieszankę sałat. Ale równie dobrze możemy zrobić własną kompozycję, np. z wybranej sałaty, liści szpinaku baby i rukoli. Sprawdzi się też sama sałata lodowa.
  • Dressing w sałatce z koprem włoskim jest bardzo podobny do klasycznego sosu winegret z miodem. Można z powodzeniem go nim zastąpić. Dodatkowo, jeśli lubimy nieco bardziej ostre smaki, to odpowiedni będzie też dodatek czosnku przeciśniętego przez praskę. A w wersji wegańskiej zamiennikiem miodu będzie ksylitol lub erytrytol.
  • Z kolei orzechy włoskie można zamienić na laskowe, brazylijskie lub piniowe (warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni), a także na migdały.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z kopru włoskiego - inne wersje

Zaletą sałatki z kopru włoskiego jest jej uniwersalność. Nie dość, że można ją jeść na różne posiłki, jako samodzielne danie lub dodatek do głównego, to jeszcze można w niej niemal dowolnie modyfikować składniki. Fenkuł świetnie komponuje się z wieloma warzywami, sosami i dodatkami. Jest jednak kilka sprawdzonych połączeń, które wyjątkowo dobrze ze sobą współgrają:

  • z serem naciowym - wystarczy wkroić go do sałatki według naszego przepisu. Będzie przyjemnie chrupał i nada sałatce nieco pikantny smak.
  • z cytrusami - odpowiednie są pomarańcze, grejpfruty (czerwony i sweetie), a także pomelo. Ta wersja wprowadzi orzeźwiające akcenty.
  • z gruszką - tu efekt będzie podobny, jak w sałatce z jabłkiem.
  • z awokado - z tym dodatkiem zyska orzechową nutę i lekko kremową i tłustą konsystencję (w tym przypadku zdrową).
  • z rzodkiewką lub kalarepką - możemy użyć jeden z tych składników lub dwa, wszystko zależy od naszych preferencji - na pewno będzie pysznie.

Co to jest fenkuł?

Fenkuł, czyli koper włoski, jest warzywem z rodziny selerowatych. Poznamy go po charakterystycznej, podobnej do cebuli bulwie i natce, przypominającej znany nam koperek. Uprawia się go głównie w krajach śródziemnomorskich, dlatego to właśnie w tej kuchni cieszy się on największą popularnością. Ma specyficzny korzenno-anyżowy aromat i świeży, słodkawy smak.

Gdzie kupić fenkuł? Warzywo to jest już obecnie łatwo dostępne i znajdziemy je w większości marketów. Kupując koper włoski, należy wybierać okazy o jasnej i twardej bulwie oraz jędrnej, jasnozielonej natce. 

Co zrobić z kopru włoskiego?

Koper włoski można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Wspaniale nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia, a także na grilla. Na zimno świetnie sprawdza się jako składnik do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek. Z kolei na ciepło możemy dusić go na maśle, zapiec w sosie lub dodać do zup czy makaronów.

Łodygi kopru włoskiego świetnie sprawdzą się też jako składnik soków, smoothie czy naparów. Takie napoje to prawdziwa bomba witaminowa, która pomoże zwalczyć wiele dolegliwości. Fenkuł warto też dodać do rosołu oraz każdej innej zupy. Ta aromatyczna bulwa doskonale zastąpi natkę pietruszki czy świeży lubczyk. Należy jednak pamiętać, że koper włoski dodajemy dopiero pod koniec gotowania bulionu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne