Ryba po grecku

Przygotowanie: 30 minut Smażenie: 30 minut Porcja: 220 kcal Składniki na 4–6 porcji

Dodany przez:

Ryba po grecku

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
220 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.56 z 234 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 kg ryby (może być dorsz, mintaj, morszczuk i inna ryba, najlepiej morska)
  • 4 łyżki mąki
  • jajko
  • 1/2 cytryny
  • 2 pory
  • 2 pietruszki
  • 6 marchewek
  • seler
  • 3 cebule
  • kilka liści laurowych
  • 5–6 ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

  1. Marchewki, seler i pietruszki obrać, starannie wypłukać. Z porów usunąć zewnętrzne liście, a resztę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Cebule obrać. Pory pokroić w krążki, marchewki, seler i pietruszki pokroić w cieniutkie zapałki lub zetrzeć na tarce. Cebule przekroić na krzyż, następnie pokroić w piórka. Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Jeśli jest mrożona, rozmrozić.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić wszystkie pokrojone warzywa, smażyć je na średnim ogniu kilka minut. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, mieszając, smażyć, aż warzywa będą miękkie. Dodać rozpuszczony w kilku łyżkach wody koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać, dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem.
  3. Rybę skropić sokiem z połówki cytryny, odstawić na około 20 minut. Następnie obtoczoną w mące i roztrzepanym jajku rybę smażyć na oleju z obu stron około 15 minut. Po usmażeniu wyjąć ją i ułożyć na półmisku, obłożyć ze wszystkich stron warzywami (wcześniej wyjąć listki laurowe). Można ją podawać na gorąco lub zimno, z pieczywem lub ziemniakami.
  4. PAMIĘTAJ
  5. Do przyrządzenia po grecku najbardziej nadają się ryby morskie. Lepsze są świeże niż mrożone, ale te drugie także są warte polecenia. Mrożoną rybę przed przyrządzeniem należy rozmrozić.
  6. Ryba morska ma kruche, delikatne mięso, które dość łatwo się rozpada podczas gotowania i smażenia. Dlatego przed jej przyrządzeniem warto mięso skropić obficie sokiem z cytryny i wstawić nawet na dwie godziny do lodówki. Ryba będzie wówczas jędrna i nie będzie się rozpadać, a poza tym straci przykry zapach.
  7. Można też rybę wymoczyć 2 godziny w mleku z dodatkiem pieprzu, po czym ją osuszyć.
  8. Ryba nie musi być panierowana w jajku i mące. Może być obtoczona w samej mące lub smażona bez panierki.
  9. Do przyrządzenia po grecku doskonała jest też ryba gotowana przez około 10 minut na parze.
  10. Smak warzyw stanie się intensywniejszy, jeśli doda się do nich łyżeczkę musztardy sarepskiej i odrobinę cynamonu. Musztardę i cynamon trzeba dodać pod sam koniec duszenia i dokładnie wymieszać.
  11. Ryba po grecku jest doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na ciepło może stanowić danie obiadowe, na zimno jest świetną przekąską. Co ciekawe, następnego dnia po przyrządzeniu jest smaczniejsza, gdyż wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Wskazówki

Wypróbuj też ten przepis na rybę po grecku

ryby obiad ryba kolacja dorsz mintaj ryba po grecku morszczuk
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze