Masa makowa

masa makowa do makowca lub innych ciast

Dodany przez:

Makowce

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 4.1 z 10 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • pół kg maku
  • 20 dag cukru
  • 2 jaja
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • bakalie (posiekane migdały, orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, utłuczoną laskę wanilii)
  • rozczyn drożdżowy
  • mleko (2 szklanki mleka na szklankę maku)

Przygotowanie

  1. Mak opłukać zimną wodą i dokładnie osączyć (najlepiej, aby co najmniej godzinę poleżał na gęstym sicie wyścielowym podwujnie złozona gazą).
  2. Mak przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem.
  3. Odczekać 15 minut.
  4. Postawić garnek na ogniu i podgrzewać ok. 25 minut.
  5. Mak zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych oczkach.
  6. W rondelku rozpuścić masło i miód.
  7. Wrzucić bakalie.
  8. Dodać mak i podgrzewać, cały czas mieszając.
  9. Do schłodzonej masy dodać żółtka utarte z cukrem, ubitą pianę z białek i trochę rozczynu drożdżowego.
  10. Można wlać także kieliszek dobrego rumu albo koniaku.
deser wegetariańska mak makowiec masa makowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze