Świąteczna rozeta makowa

Ocena:

4.5 (171)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Taka rozeta ma jedną, niezaprzeczalną zaletę - nie trzeba jej kroić, można po prostu odłamywać po apetycznym zawijasku i zajadać do herbaty.

Składniki:

  • drożdże  50 g

  • cukier  220 g

  • mleko  500 ml

  • mąka  500 g

  • sól  3 g

  • rodzynki  50 g

  • rum  20 ml

  • masło  190 g

  • miód  200 g

  • mak  300 g

  • mąka migdałowa  100 g

  • cynamon  5 g

  • goździki  3 g

  • konfitura wiśniowa  15 g

Świąteczna rozeta makowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: drożdże rozcieramy z łyżką cukru, rozprowadzamy ciepłym mlekiem (250 ml) i mieszamy z taką ilością mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Masło (100 g) topimy, lekko studzimy.

  • Krok 2:

    Gdy rozczyn podwoi objętość, wlewamy go do jajek, dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy, aż pokażą się pęcherzyki. Tłuszcz stopniowo dodajemy do ciasta, wyrabiając. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Krok 3:

    Na nadzienie: rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy. Mleko, masło i miód mieszamy w rondelku, zagotowujemy, dodajemy trzykrotnie przemielony mak, rodzynki z rumem, migdały, cynamon, goździki i mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy. Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat 45x45 cm, rozsmarowujemy nadzienie makowe, zwijamy.

  • Krok 4:

    Roladę kroimy na kawałki i układamy pionowo w tortownicy, tak aby nie przylegały zbyt ściśle do siebie, gdyż ciasto jeszcze wyrośnie. Odstawiamy na 15 min. Pieczemy 1 godz. w temp. 200˚C. Studzimy. Konfiturę lekko podgrzewamy, smarujemy ciasto. Można je udekorować bakaliami.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: ciasto filo z jabłkami w kształcie róży

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne