Makowa panienka

Ocena:

2.55 (11)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Makowa panienka to wilgotny makowo-kokosowy biszkopt przełożony kremową masą budyniową i kwaskowym dżemem. Ten wypiek idealnie sprawdzi się na święta i wszystkie inne okazje, gdyż nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale także zachwyca połączeniem smaków i struktur. Zobaczcie, jak zrobić makową panienkę z masą budyniową i zaserwujcie ją swoim gościom. 

Składniki:

  • białka  8 szt.

  • mąka pszenna  80 g

  • cukier  160 g

  • cukier waniliowy  8 g

  • mak  100

  • wiórki kokosowe  100

  • mąka migdałowa  70 g

  • suszona żurawina  70 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • dżem owocowy  250 g

  • herbata  150 ml

  • mleko  500 ml

  • budyń śmietankowy  40 g

  • żółtko  5 szt.

  • masło  200 g

  • śmietana 30%  40 ml

  • biała czekolada  100 g

Makowa panienka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zaparzamy pół szklanki czarnej herbaty. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, aby napęczniała, a następnie odcedzamy.

  • Krok 2:

    Suche składniki: do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej proszek do pieczenia, suchy mak, wiórki kokosowe (garść odkładamy na wierzch ciasta) oraz zmielone migdały. 

  • Krok 3:

    Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo 90 g cukru. Do gotowej piany stopniowo dosypujemy po kilka łyżek suchych składników i delikatnie mieszamy pianę szpatułką.

  • Krok 4:

    Pieczenie: gotową masę wykładamy na blachę i lekko wyrównujemy powierzchnię nożem. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu studzimy je i przekrajamy na dwie części. 

  • Krok 5:

    Krem budyniowy: z całej ilości mleka odlewamy połowę szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Następnie dodajemy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Resztę mleka podgrzewamy w garnku razem z 70 g cukru i cukrem wanilinowym. Do gorącego mleka dodajemy rozrobiony budyń z żółtkami i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ubijamy, aż będzie puszyste, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu i miksujemy wszystko na gładki krem. 

  • Krok 6:

    Polewa: śmietankę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Następnie wrzucamy do niej pokruszoną białą czekoladę i mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy. Gotową polewę odstawiamy do wystudzenia.

  • Krok 7:

    Makowa panienka: pierwszy blat ciasta nasączamy połową herbaty, a następnie rozsmarowujemy na nim dżem. Następnie wykładamy krem budyniowy i przykrywamy go drugą częścią biszkoptu. Nasączamy go resztą herbaty i pokrywamy przestudzoną polewą czekoladową. Wierzch posypujemy odłożonymi wiórkami kokosowymi i dekorujemy namoczoną żurawiną. 

Porady

  • Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu zarówno ciasto, jak i krem budyniowy, będą miały idealną konsystencję.
  • Jeśli nie znaleźliście w sklepie mączki migdałowej, możecie zmielić w młynku lub blenderze migdały bez skórki, a uzyskacie ten sam efekt. Ważne, aby zrobić to bardzo drobno, aby zamieniły się w pył.
  • Makowa panienka najlepiej smakuje z dżemem wiśniowym, ale można też użyć malinowego lub truskawkowego. Doskonale będą tu pasowały także konfitura z żurawiny lub powidła śliwkowe. Pysznie smakuje też makowa panienka z jabłkami prażonymi.
  • Zamiast herbaty, jako ponczu do nasączania biszkoptu można użyć też syropu cukrowego lub soku z cytryny. Jeśli przygotowujecie ciasto dla dorosłych gości, do ponczu możecie dodać również odrobinę whisky czy koniaku.
  • Ciasto makowa panienka najlepiej smakuje po porządnym schłodzeniu, dlatego najlepiej upiec ten deser dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc
  • Jeśli nie lubicie suszonej żurawiny, możecie użyć świeżych owoców. Możecie też ozdobić wierzch ciasta rodzynkami albo suszonymi śliwkami czy morelami. Dobrym pomysłem będzie też makowa panienka z wiśniami, zarówno tymi świeżymi, jak i kandyzowanymi.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Makowa panienka z dodatkami

Makowa panienka z masą budyniową to tylko jeden z pomysłów na pyszny deser. Ten wypiek doczekał się już wielu wersji smakowych z przeróżnymi dodatkami. W cukierniach i na rodzinnych imprezach spotkamy też ciasto makowa panienka z galaretką czy mascarpone. Jeśli natomiast wolicie odświeżające desery z kwaśną nutą, koniecznie przetestujcie ciasto makowa panienka z kremem cytrynowym. Ta odsłona ciasta jest znacznie lżejsza i bardziej delikatna niż klasyczny przepis z dodatkiem budyniu. Klasyczną masę budyniową można przygotować w wielu smakach. Wystarczy dodać do niej kakao lub czekoladę albo wymieszać ją z karmelem czy masłem orzechowym. 

Jeśli lubicie ciasta z dodatkami, makową panienkę możecie urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Pomiędzy aksamitny krem a puszysty biszkopt warto dodać:

  • pokruszone orzechy (włoskie, nerkowca, ziemne lub pistacjowe),
  • cienką warstwę masy kajmakowej,
  • starte wiórki czekoladowe,
  • uprażone wiórki kokosowe, 
  • pokruszoną bezę.

Makowa panienka z owocami

Innym pomysłem na urozmaicenie podstawowej receptury jest dodatek owoców:

  • świeże - najpopularniejsza jest makowa panienka z malinami, ale mogą to być również porzeczki lub jagody,
  • mrożone - truskawki, wiśnie, jagody,
  • z nalewki - wiśnie lub czereśnie,
  • przetwory - brzoskwinie w syropie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne