Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami

Delikatna i pożywna zupa krem z porów i ziemniaków, przygotowana na bazie warzywnego bulionu to pomysł na pyszny obiad lub kolację dla tych, którzy już zaczynają dbać o smukłą sylwetkę na wiosnę.

Dodany przez: Redaktor

Kremy

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • por - 2 sztuki
  • ziemniaki - 350g
  • marchewka - 50 g
  • bulion warzywny - 1 litr
  • czosnek - 1 ząbek
  • cebula dymka - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • suszony tymianek -1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju.
  2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.
  3. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
  4. Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Wskazówki

Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

zupa krem por vegan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze