Zupa zacierkowa mojej babci

Smaczna zupa zacierkowa według przepisu mojej babci. Zupa zacierkowa to przepis na rodzinny obiad. 

Zupyzacierkidania mięsne

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 251 głosów)

Składniki:

  • 7 ziemniaków
  • kilka plasterków chudego boczku wędzonego lub surowego(wg uznania)
  • 1 młoda cebula
  • 1/2 cebulki do przesmażenia
  • 1 łyżka kucharka lub innej ulubionej przyprawy
  • kawałeczek pora
  • 1/2 pietruszki
  • kawałeczek selera
  • 2 marchewki
  • lisek laurowy
  • gałązka maggi(lubczyk,lub nać selera)
  • sól
  • pieprz do smaku
  • zielony koperek
  • Zacierki
  • 1 jajko
  • mąka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę ,marchewkę ,selera .pietruszkę
  • zetrzeć na tarce,dodać pokrojoną cebulę i pora.
  • Zalać wodą ,dodać przyprawę,maggi listek i gotować do miękkości.
  • Jajko rozbić do miseczki,wsypać mąkę(tyle żeby sie dobrze wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki) zacierki powinny same sie formować pod palcami.
  • Do ugotowanego wywaru,dodać zacierki , wymieszać żeby się nie zkleiły,chwilkę jeszcze pogotować.
  • Boczek przesmażyć na patelni, z kawałkiem młodej cebulki.
  • Chwilkę przestudzić,przecedzić przez siteczko,Same skwareczki(bez tłuszczu) wrzucić do ugotowanej zupy,wymieszać i posypać koperkiem.
  • Taką zupkę gotowała moja brababcia,(tylko bez vegety)gotuje babcia, mama,i ja też będę gotować.
  • Smacznego.

Porady

Zupa zacierkowa świetnie smakuje z dodatkiem pieprzu ziołowego i z duża ilością warzyw np.: korzenia pietruszki, marchwi, ziemniaków i selera. Zupę zacierkową można również przygotować na bazie wędzonego żeberka. Zupę zacierkową warto przygotowywać z dodatkiem suszonego tymianku, ziela jałowca albo lubczyku. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy