Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa to świetny sposób na włączenie do jadłospisu większej ilości warzyw. Marchewka, pietruszka, seler, cebula i ziemniaki tworzą pyszną, rozgrzewającą całość. Zupa jarzynowa to świetny sposób na przemycenie witamin do dziecięcego menu.

Zupyzupa jarzynowa

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 220 głosów)

Kroki wykonania:

  • wloszczyzna-2-fot.iStock1.Warzywa: marchew, pietruszkę, seler;, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa włożyć wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów bulionu i gotować do miękkości-15 minut.
  • smietana-fot.iStock2.Potem dodać do tego 200 ml kwaśnej śmietany wraz z 2 łyżkami mąki i wlać do wrzątku (wlać do tego trochę gorącego wywaru; by się zupa nie zważyła).
  • koperek-fot.iStock3.Zupę jarzynową przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Gotować, aż zakipi. Posypać natką pietruszki lub koprem. Zupa jarzynowa gotowa jest do podania.

Porady

Zupa jarzynowa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, gdy dodamy do niej ulubione zioła. Zupa warzywna idealnie komponuje się z tymiankiem. 

Notka redakcyjna

Zupa jarzynowa to uniwersalny przepis, który w zależności od wybranych warzyw może mieć inny smak. Do zupy jarzynowej warto dodać brukselkę, pieczarki albo dla intensywnego koloru np.: fioletowe ziemniaki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy