Duńska zupa z porów

Zupa ta w naszym menu widnieje od hohoho a moze i jeszcze dłuzej....

Dodany przez: bernika

Duńska zupa z porów

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Masło
  • 4 pory
  • 2 cebule
  • 1 l bulionu z kury
  • sól
  • pieprz
  • 25 dag łagodnego serka topionego (ja uzywam ementalera)
  • 1 szkl. gęstej śmietany (niekoniecznie, czasami wystarczy sam serek)
  • kosteczki szynki
  • tarty ser
  • cos zielonego - natka

Przygotowanie

  1. Pokroić pory i cebulę w plasterki (cebule mozna w gruba kostke), usmażyć na maśle, wlać gorący bulion, przyprawic solą, pieprzem, gotować 20 min. pod przykryciem. Dodać serek topiony, aż się rozpuści mieszać, wlać śmietanę gdy jej używamy. Podawać posypaną szynką i tartym serem i czymś zielonym. U mnie natka pietruszki.
  2. aha na zdjeciu zupa nie została posypana serem bo zapomniałam a gdy sobie
  3. przypomniałam po zupie nie bylo śladu:)
obiad zupa cebula serek topiony pory
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze