Ciasto Jeż

Bardzo ciekawa propozycja na pyszne ciasto.

Dodany przez: bananek

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Biszkopt:
  • -6jaj ,
  • -1szkl.cukru,
  • -1szkl.mąki(1/2 ziemniaczanej i1/2 tortowej),
  • -2łyżeczki proszku do pieczenia,
  • -1łyżka wódki(lub octu)
  • Krem:
  • -4jajka,
  • -20 dag cukru,
  • -30 dag masła roślinnego,
  • -kakao
  • -marmolada lub dżem ,
  • - migdały (słupki)
  • -drażetki czekoladowe

Przygotowanie

  1. Przygotowanie :
  2. Upiec biszkopta a gdy przestygnie wyciąć z niego 3 spody w ksztalcie jeża(duży , średni, mały).
  3. Białka ubić na sztywno dodać cukier - wymieszać i dodać żółtka.
  4. Masło rozetrzec i dodawać po łyżce ubitych jajek.gdy powstanie krem dodac kakao.
  5. Na talerzu ułożyc 1-wszy duży spód i posmarować go kremem na to 2-gi spód - posmarowac go dżemem na to 3-ci spód.Posmarować całego jeża kremem , nos i oczy zrobić z drażetek a igły z migdałów. Wokół Jeża można poukładać kawałki zielonej galaretki dla lepszego efektu
deser dla dzieci Tort jeż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze