Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przepis podaje z mojego zeszytu z przepisami, ale od dawna piekę ciasta drożdżowe „na oko”

Dodany przez: Madija

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • Reszta:
  • 0,5 kg węgierek
  • Cukier
  • Posypka: (podaję taką ilość, ale zalezy na jakiej brytfance piec będziemy. Także możemy dorobic posypki gdyby brakło lub posypac więcej gdyby zostało)
  • 5 łyzek masła lub margaryny
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 5 łyzek cukru

Przygotowanie

  1. W misce tupperware zasypac drożdże cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wbic jajka, dodać cukier waniliowy, sól i wymieszać. Do całości wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać dokładnie łopatką. Posypać lekko maką i zamknąć miske. Następnie kilkoma kolistymi ruchami miska wyrobic ciasto. Miskę włożyć do ciepłej wody lub połozyc na grzejniku. Gdy się otworzy ponownie zamknąć i czekac do kolejnego otwarcia (20-30 minut). Sliwki umyć, przeciąć na pół iw yciagnąc pestki. Ciasto rozwałkowac na brytfance, ułożyć śliwki i posypac cukrem –ilosć zalezy jak słodkie ciasto lubimy i jakie są owoce. Margarynę lub masło łaczymy z kokosem i cukrem- można zmienic ilość gdyby posypka się nie urobiła dodając mniej lub wiecej tłuszczu. Posypkę kruszymy na śliwki. Pieczemy ok. 40-45 minut w 170 st C.
deser placek śliwki węgierki ciasto drożdżowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze