Grillowanie po koreańsku to cała filozofia podawania gorących dań. Grill nigdy nie jest stosowany tak jak w Europie, czyli na zewnątrz domu. Warto wiedzieć, że koreański grill to małe, zgrabne urządzenie, które stawia się na środku stołu. Na rozgrzanym ruszcie kładzie się zamarynowane kawałki mięsa np.: wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. MultiGrill elektryczny marki Kuvings to poręczny gadżet, który sprawi, że przygotowanie jedzenia przerodzi się w dobrą zabawę. Podpowiadamy trzy pomysły na poczęstunek, który zachwyci i zaskoczy gości.

Grill koreański – pomysł na dania mięsne

Pierwszym daniem, które zachwyci miłośników mięsa, jest koreańskie bulgogi. Aby danie zyskało intensywnego smaku, paski ulubionego mięsa zalewa się sosem sojowym ze sporą ilością czosnku i oleju sezamowego. Następnie wieprzowinę, wołowinę lub kurczaka grilluje się, a następnie smaży z ryżem i szczypiorkiem. Bulgogi zazwyczaj podaje się zawinięte w liście sałaty. Innym pomysłem na pyszne danie jest przyrządzenie kaszy z aromatycznym sosem. Dzięki temu urządzeniu można przygotować danie przypominające znane na całym świecie risotto. W tym przypadku należy sięgnąć po głęboką płytę i etapami podsmażać składniki:

  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g ulubionych grzybów np.: borowików
  • 1 szklankę ryżu przeznaczonego do risotto
  • około 1 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • szczypta soli
  • szczyptę pieprzu
  • 1 łyżkę masła
  • 100 g parmezanu
  • 100 ml białego wina
  • garść natki pietruszki

Na początek należy podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Świeże grzyby należy posiekać i dodać do głębokiej płyty. Suszone należy wcześniej namoczyć. Następnie trzeba dosypać suchy ryż i smażyć aż do wchłonięcia tłuszczu. Kolejnym krokiem jest dolanie białego wina i odparowanie alkoholu. Następnie należy przesmażać ryż i dolewać po łyżce wazowej bulionu lub rosołu. Na koniec można wyłączyć MultiGrill, aby risotto przeszło smakiem. Na koniec trzeba doprawić danie łyżką masła, startym parmezanem, szczyptą soli i pieprzu. Świeżości daniu doda drobno posiekana natka pietruszki. Siedzenie przy wspólnym stole i mieszanie składników z pewnością będzie towarzyszyć miłemu spędzaniu czasu.

Grill koreański – posiłki wegetariańskie

Dla wegetarian istnym rarytasem będą marynowane warzywa. Na przykład cukinia, bakłażan, marchewki, korzeń pietruszki, a nawet pokrojone w plastry grzyby będą świetnie smakować zanurzone w sosie z sosu sojowego, pasty miso i oleju. Dla fanów wyrazistszych smaków można doprawić warzywa kuminem, imbirem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub szczyptą papryczki chilli. Koreańskie grillowanie to także okazja do włączenia w gotowanie starszych dzieci. Dzięki temu posiłek nie będzie nudny i może przerodzić się w domową rozrywkę. Warto wiedzieć, że MultiGrill Kuvings to urządzenie o uniwersalnym zastosowaniu. Dzięki temu, że można na nim grillować, smażyć, piec, dusić, gotować lub podgrzewać potrawy staje się bardzo praktycznym akcesorium w kuchni. W standardowym zestawie znajdują się dwie płyty: głęboka i śniadaniowa. To właśnie korzystając z głębokości śniadaniowej, można przygotować domową szakszukę lub owsiankę.

Grill koreański – dania na słodko

Spotkanie w gronie znajomych to także okazja do przygotowania deserów i dań na słodko. Korzystając z urządzenia MultiGrill marki Kuvings, można smażyć naleśniki, omlety, a nawet upiec mini pizzę. Wystarczy skorzystać z płaskiej płyty do grilla. Jeżeli lubicie płatki na mleku, to warto eksperymentować z podaniem cereal pancakes w ozdobnych miseczkach. Do przygotowania tego deseru wystarczy zebrać składniki jak na tradycyjne naleśniki i wykonać z nich gęstsze ciasto niż zwykle. Będzie to mleko, jajka, mąka pszenna, cukier, sól, masło, olej oraz opcjonalnie szczyptę proszku do pieczenia. Cereal pancakes można przygotować także na bazie gęstego jogurtu naturalnego. Dokładnie wymieszane wszystkie składniki nakładamy łyżką na rozgrzaną płaską płytę MultiGrilla Kuvings. Gotowe mini naleśniki można zalać mlekiem, jogurtem lub podać ze świeżymi owocami np.: truskawkami, mango, kiwi, ananasem, bananem, brzoskwiniami, malinami lub jagodami.

Ciekawostką jest, że również przygotujecie je przy pomocy wspomnianego akcesorium. Wystarczy wymienić płaską płytę na tę ozdobioną wzorem serc. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości podczas przygotowania deseru, użyjcie płyty Takoyaki. Z jej pomocą siedząc przy stole razem z gośćmi, przygotujecie minipączki lub ciasteczka. Gotowe słodkości można nadziewać na wykałaczkę i zajadać bez brudzenia rąk.

Przygotowując dania z tych trzech kategorii sprawimy, że każda osoba zostanie odpowiednio ugoszczona. A mając uniwersalne urządzenie w kuchni bez odchodzenia od wspólnego stołu przygotujecie przekąskę, danie główne i nawet deser. Zatem wybierzcie swoją ulubioną opcję i przygotujcie wyjątkowe jedzenie nie tylko od święta!

Artykuł powstał we współpracy z marką Kuvings.