To doskonały przepis zwłaszcza dla zabieganych osób, które jednak lubią w ciągu dnia zjeść coś ciepłego i domowego, niż polegać na gotowcach ze sklepu. Duży garnek zupy będzie gotowy w niecałe 40 minut. Będziecie ją jeść również w kolejne dni. Ponieważ zawiera ona śmietankę i mleko, nie nadaje się do wekowania. Przetrwa jednak w lodówce. Dodatkowo każda łyżka tej urozmaiconej zupy jarzynowej z piersią kurczaka i kluskami smakuje nieco inaczej, dzięki czemu prędko wam się nie znudzi. 

Jak zrobić sycącą zupę jarzynową, która zastąpi 2. danie?

Zupa jarzynowa kojarzy się zwykle z pierwszym, z reguły lekkim daniem, które rozbudza apetyt i jest dodatkiem do dania głównego. Ta zimowa zupa warzywna jest jednak zupełnie inna - wymagają tego okoliczności za oknem. Mimo niedoboru warzyw, ma bogaty, pełny smak. W środku znajdziecie sporo marchewki, aromatyczny seler naciowy (oba warzywa są dość sycące), ale to nie wszystko. 

Bulion drobiowy lub warzywny uzupełniamy o pierś z kurczaka (mięso się w nim ugotuje), a pod koniec gotowania wrzucamy do środka kolejny treściwy składnik ziemniaczane kluseczki - gnocchi. Możecie też wykorzystać swojskie kopytka - potnijcie je jednak przed wrzuceniem do zupy na krótsze kawałki.

Zamiast klusek ziemniaczanych pasować będzie też zwykły, krótki makaron (np. kolanka) lub ryż. Makaron i ryż gotujcie i podawajcie do zupy oddzielnie. Jeśli rozmiękną w zupie, będą niesmaczne, a zupa stanie się mętna. Mąka dodana na etapie podsmażania warzyw zagęści dodatkowo zupę, ale można z niej zrezygnować, a zamiast tego po prostu nieco dłużej pogotować zupę. 

Zupa z kurczakiem i kluskami ziemniaczanymi - przepis

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 duże garści szpinaku
  • posiekana 

Przygotowanie:

Posiekajcie seler i cebulę w niewielkie kawałki, marchewkę możecie zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w grubsze słupki. Przesiekajcie też drobno czosnek. 

W dużym garnku rozpuśćcie masło i dodajcie oliwę. Gdy oliwa się nagrzeje, dodajcie cebulę, seler i marchew. Smażcie warzywa na średnim ogniu przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajcie czosnek, wymieszajcie i smażcie ok. 30 sekund, aż zacznie pachnieć. 

Podsypcie warzywa w garnku mąką pszenną, wymieszajcie i smażcie ok. 1 minutę, co chwilę mieszając. Wlejcie bulion, jednocześnie mieszając, najlepiej rózgą - by uniknąć powstawania grudek z mąki. Dodajcie też od razu mięso i mleko. Zagotujcie całość i gotujcie ok. 20 minut, by mięso z kurczaka się ugotowało. Po 20 minutach wyjmijcie filety i poszarpcie je 2 widelcami na kawałki wybranej wielkości. 

Doprawcie zupę: dodajcie pieprz, sól oraz majeranek i oregano. Dodajcie kluski. Jeśli macie gotowe gnocchi, gotujcie je w zupie zgodnie ze wskazówkami producenta. W przypadku świeżych lub ugotowanych wcześniej kopytek wystarczą ok. 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. 

Gdy kluski będą już gotowe, dodajcie do zupy z powrotem mięso, zahartujcie ją śmietanką i wymieszajcie. Spróbujcie i w razie potrzeby doprawcie. Posiekajcie natkę, wymieszajcie i podawajcie. W razie potrzeby, gdyby zupa była zbyt gęsta, rozrzedźcie dodatkową porcją bulionu lub wody. Pamiętajcie też, że na następny dzień będzie gęstsza.