Ta nietypowa zupa w smaku jest nieco podobna do kultowej szczawiówki, jednak wyróżniają ją o wiele cenniejsze wartości odżywcze. Co więcej, główny składnik zerwiecie za darmo na łące i to właśnie teraz, dlatego nie zwlekajcie i od razu bierzcie się za gotowanie. Podziękują wam za to nie tylko kubki smakowe, ale i cały organizm. 

Mało popularna zupa lepsza od szczawiowej

Zbliżający się wielkimi krokami maj to początek sezonu na młodą pokrzywę i to właśnie z jej listków zrobicie najsmaczniejszą wiosenną zupę. Choć dla niektórych może się to wydawać dziwnym pomysłem, to zupa z pokrzywy smakuje przepysznie, a do tego jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy z niej między innymi żelazo, magnez, wapń, a także witaminy C, A, K oraz te z grupy  B. Taki skład przynosi wiele korzyści całemu organizmowi, bo wzmacnia odporność, obniża poziom glukozy, reguluje pracę jelit oraz poprawia stan skóry i włosów.

Jak smakuje wiosenna zupa z pokrzywy? Ma ona nieco podobne nuty smakowe jak dobrze nam znana szczawiowa, ale w znacznie delikatniejszym wydaniu, więc będzie idealna dla tych, którym  klasyczna szczawiówka wydaje się zbyt kwaśna. Zobaczcie, jak zrobić zupę z pokrzywy. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i proces przygotowania krok po kroku.

zupa z pokrzywy przepis

Źródło: AdobeStock

Przepis na zupę z pokrzywy

Składniki:

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy,
  • 1 litr wody,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 szt. ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżeczka majeranku,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 jajka na twardo do podania.

Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w dość dużą kostkę i przekładamy do garnka. Wszystko zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Tak przygotowany wywar gotujemy przez około 20 minut, a w międzyczasie bierzemy się za pokrzywę. 

Młode listki pokrzywy najpierw blanszujemy, a następnie odsączamy i kroimy w paseczki. Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy, po czym razem z pokrzywą podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy wszystko zmięknie, dorzucamy zawartość patelni do wywaru i dalej gotujemy wszystko przez około 5 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i zabielamy całość zahartowaną śmietaną. Gotowa zupa z pokrzywy najlepiej smakuje podana z ugotowanym na twardo jajkiem i ewentualnie odrobiną posiekanego koperku. 

Co można ugotować z pokrzywy? Inne pomysły

Jeśli zupa z pokrzywy was nie przekonuje, spróbujcie przemycić ten składnik do jadłospisu na inne sposoby. Możliwości jest wiele, bo przepisy z pokrzywy z roku na rok mnożą się w sieci i różnego rodzaju książkach kucharskich. Jedne z najsmaczniejszych pomysłów na wykorzystanie tych świeżych listków to: