Potrawy z patisonów, ze względu na swój nietypowy kształt i smak, zdecydowanie podnoszą rangę spotkań. Z sukcesem odgrywają pierwsze skrzypce na uroczystej kolacji. Mogą także wystąpić w roli przystawki – jako fantazyjny dodatek nadający splendor innym daniom mięsnym i wegetariańskim. Poniżej przedstawiamy najciekawsze pomysły na patisony na każdą okazję.
Jak najlepiej przyrządzić patisona?
Małe patisony możemy marynować w słoiku, smażyć na patelni w panierce lub z dodatkiem aromatycznych przypraw. Nie musimy ich obierać – u młodych patisonów skórka jest cienka i bardzo delikatna w smaku. Im starsze warzywa, tym twardsza osłonka. Dlatego dojrzałe patisony należy obrać, chyba że planujemy zapiekać je z farszem w środku. W tej wersji doskonale sprawdzają się ze skórką, która tworzy naturalną miseczkę. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze sposoby przyrządzania tych niecodziennych warzyw:
- marynowanie patisonów – to metoda na podkręcenie ich smaku i przedłużenie przydatności do spożycia. Do patisonów świetnie pasuje klasyczna zalewa octowa (jak do ogórków konserwowych) z dodatkiem ostrych przypraw, np. czosnku i papryczki chili. Możemy przygotować także słodszą marynatę z miodem lub korzenną – z goździkami i anyżem,
- smażenie patisonów – doskonale smakują smażone na chrupko w głębokim tłuszczu. Możemy je pokroić w słupki jak frytki lub w plasterki i usmażyć w panierce,
- duszenie patisonów – świetnie wypadają w potrawach jednogarnkowych, np. z dodatkiem papryki, bakłażanów i pomidorów. Możemy wmieszać je w warzywną kompozycję w leczo wegetariańskim lub jako dodatek do gulaszu z kurczaka lub wieprzowiny,
- pieczenie patisonów – większe okazy kroimy na kawałki, polewamy oliwą i zapiekamy w piekarniku z chrupiącą posypką. Innym sposobem na dojrzałe patisony jest wydrążenie ich i wypełnienie po brzegi pożywnym farszem z ryżem, kaszą, mięsem lub warzywami.
Jak się robi patisony na zimę?
Patisony świetnie sprawdzają się w przetworach na zimę. Możemy przygotować je na kilka sposobów:
- patison marynowany – to najpopularniejszy sposób na patisony w słoiku. Najlepszy efekt uzyskamy, przygotowując małe okazy – takie w sam raz na jeden kęs. Do marynaty na bazie octu i cukru dodajemy cebulę, marchewkę, liść laurowy, czosnek i papryczkę chili,
- sałatka z patisonów – w tej wersji do patisonów dodajemy więcej marchewki, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę, np. w słupkach,
- kiszone patisony – przygotowujemy je tak jak ogórki kiszone – w słonej zalewie z dodatkiem czosnku, chrzanu i liści kopru.
Żeby patisony w słoikach przetrwały zimę, należy je zapasteryzować. Jest na to kilka sposobów – tradycyjnie robi się to w garnku z gotującą się wodą. Możemy także sięgnąć po alternatywne sposoby na pasteryzację, np. w zmywarce lub piekarniku. Marynowane patisony doskonale sprawdzają się na przekąskę, jako dodatek do wędlin, serów lub kanapek. Poniżej znajdziecie pomysły na patisona na ciepło – na śniadanie, obiad lub kolację.
Jak zrobić patisona z patelni?
Smażone patisony to sposób na warzywny dodatek do obiadu lub sałatki. Duże kawałki w postaci kotletów mogą odegrać także główną rolę na talerzu. Są pyszne z dodatkiem ostrego sosu czosnkowego lub greckiego tzatziki. Jak zrobić smażone patisony na 4 różne sposoby?
- Patisony w panierce à la schabowe – duże warzywa kroimy w plastry, obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej lub mące.
- Patisony bez panierki – kroimy je w grube plastry (ok. 1 cm), posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie smażymy na oliwie z oliwek, w śródziemnomorskim stylu.
- Patisony z pomidorami i czosnkiem – warzywa kroimy w dużą kostkę. Najpierw smażymy patisony z czosnkiem, a następnie pomidory. Przykrywamy je, żeby utworzył się aromatyczny sos, w którym można maczać bagietkę.
- Kotlety mielone z patisonów – ścieramy warzywa na tarce o grubych oczkach i mieszamy z kaszą, marchewką, duszoną cebulą i czosnkiem. Z gęstej masy lepimy kotlety, które po usmażeniu serwujemy z mizerią i ziemniaczanym purée.
Co zrobić z patisona na obiad?
Możemy wykorzystać powyższe pomysły na smażone patisony na obiad, podając do nich dodatki, takie jak gotowane lub pieczone ziemniaki, ryż lub surówka. Możemy także skorzystać z innych, typowo obiadowych propozycji:
- gulasz z patisonami – kroimy je w grubą kostkę i dobieramy do nich dodatki – mogą być to inne warzywa lub mięso. Doskonale smakują w sosie pomidorowym lub w bulionie z duszonej wołowiny. Podajemy je ze świeżym pieczywem, ryżem lub kaszą,
- patisony faszerowane – wydrążamy je i nadziewamy farszem z ryżu i mielonego mięsa. Świetnie smakują z dodatkiem kolorowej papryki i zapieczone pod żółtym serem,
- kulki ziemniaczane z patisonami – do tłuczonych ziemniaków na dufinki dodajemy marynowane patisony pokrojone w drobną kostkę. Dzięki nim klasyczne kuleczki ziemniaczane nabierają wyrazistości i charakteru,
- leczo z patisonami i chorizo – danie przygotowujemy, bazując na prostym przepisie na leczo z cukinii i papryki. Zamiast kabaczka dodajemy patisony, a dla zaostrzenia smaku wrzucamy podsmażone chorizo lub węgierski kolbasz,
- placki z patisona – warzywa obieramy ze skórki (jeśli jest twarda) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy zgodnie z przepisem na placki z cukinii i podajemy z gęstą śmietaną.
Patisony możemy jeść także na surowo. Szczególnie smaczne są młode warzywa, które wystarczy pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na kanapce. Jako dodatek do dań głównych sprawdzi się surówka z patisonów skropiona lekkim dressingiem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.