Zupa nic

zupa mleczna inaczej....

Dodany przez: kaMisia13

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 szklanki mleka
  • 4jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół laski wanilii
  • łyżeczka octu

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować razem z pokrojona wanilią. Białka ubić z łyżką cukru na sztywna pianę. Do wrzącego mleka wkładać łyżką porcje piany. Po minucie odwracać i gotować 2 minuty pod przykryciem. Wyjąć gotowe pianki.
  2. Żółtka utrzeć z łyżką cukru na gęsty kogiel-mogiel. Wlewać strumieniem gorące mleko, nie przerywając ubijania. Mieszać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (nie wolno jej zagotować, bo się zwarzy !!!). Schładzać, cały czas ubijając.
  3. Resztę cukru przełożyć do rondelka. Skropić octem i ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się stopi i lekko zrumieni. Tak przygotowany karmel odstawić w ciepłe miejsce, nie dopuszczając, by stwardniał.
  4. Zupę rozlać na talerze. Do każdej porcji delikatnie włożyć kilka pianek. Do gorącego karmelu włożyć widelec i ciągnącymi się za nim „nitkami” udekorować każdą porcje zupy.
jajka zupa mleko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze