Botwinka

Botwinka to zupa, która najlepiej smakuje mi na następny dzień po ugotowaniu.

Dodany przez: ewa zychewicz

Botwinka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.41 z 64 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • * 600 g kości wieprzowych na wywar
  • * 1 pęczek botwiny
  • * 2 marchewki
  • * 1 pęczek natki pietruszki
  • * 1 pęczek natki selera
  • * 700 g ziemniaków
  • * 2 liście laurowe
  • * 2 ziarna ziela angielskiego
  • * 200 ml słodkiej śmietany
  • * 3 łyżki mąki
  • * woda
  • * do smaku: sól, pieprz, cukier, ocet i maggi
  • * świeżo pokrojony koper

Przygotowanie

  1. Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować wywar.
  2. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić.
  3. Gdy kości będą już prawie miękkie posolić wywar, dodać marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, ziele i liść.
  4. Gotować około 10 minut.
  5. Dodać ocet, pieprz, maggii cukier i wrzucić pokrojoną botwinę.
  6. Gotować do miękkości na nie za dużym ogniu.
  7. Śmietanę rozprowadzić z mąką i zagęścić zupę, zagotować.
  8. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
  9. Nalać zupę na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem.

Komentarz redakcji

Botwinkę można gotować także na wywarze drobiowym lub warzywnym, ale to wyraźnie wpływa na jej smak - łagodzi go.
obiad dla dzieci zupa botwinka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze