Zupa kurkowa

Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i świetny, słodkawy smak.

Dodany przez: Pyza

Zupa kurkowa

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • - 0,5 kg świeżych kurek
  • - 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • - 1 cebula
  • - 2-3 łyżki masła
  • - 1 litr wywaru warzywnego
  • - 1/3 szkl. śmietany 18%
  • - 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
  • - 0,5 szklanki świeżego soku z marchwi
  • - do smaku: sól i pieprz mielony
  • - do posypania: posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić.
  2. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, dusić 10 min.. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnką, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.
grzyby warzywa obiad wegetariańska zupa ziemniaki kurki marchew
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze