Krem z brokułów

Ocena:

4.44 (205)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krem z brokułów to pyszny sposób na szybką i pożywną zupę. Znakomicie smakuje z dodatkiem ziemniaków i serka topionego, a groszek ptysiowy sprawia, że potrawa przyjemnie chrupie. Przygotujecie ją w niecałe pół godziny, z kilku prostych składników. Zupa krem z brokułów syci na długo, dostarcza dużą dawkę witamin i zachwyca wiosenną, zieloną barwą.

Składniki:

  • brokuły  500 g

  • ziemniaki  200 g

  • cebula  150 g

  • czosnek  10 g

  • olej  10 ml

  • bulion warzywny  1 l

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • serek topiony  150 g

  • groszek ptysiowy  20 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Krem z brokułów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie warzyw: ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Brokuły opłukujemy, wycinamy łodygę i kroimy ją na mniejsze kawałki. Kwiat dzielimy na różyczki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobno. Natkę pietruszki delikatnie oczyszczamy w zimnej wodzie i osuszamy. Odkładamy do dekoracji. 

  • Krok 2:

    Smażenie: na patelni podgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek i czekamy, aż uwolni aromat pod wpływem ciepła. Następnie wkładamy na patelnię ziemniaki i podsmażamy je przez 2–3 minuty. 

  • Krok 3:

    Gotowanie: zawartość patelni przekładamy do sporego garnka, w którym przygotujemy krem z brokułów. Zalewamy ją bulionem warzywnym i gotujemy przez 10 minut. 

  • Krok 4:

    Brokuł: dodajemy go do zupy i gotujemy przez kolejne 10 minut.  

  • Krok 5:

    Krem: kiedy brokuł jest już miękki, zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na krem za pomocą blendera. Dodajemy serek topiony i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 6:

    Podanie: przekładamy krem do głębokich talerzy lub bulionówek. Posypujemy groszkiem ptysiowym i dekorujemy natką pietruszki.

Porady

  • Co zrobić z łodygi brokuła? Najczęściej wykorzystujemy tylko różyczki tego warzywa, a to błąd. Zielona zupa krem będzie pyszne smakować, jeśli ugotujemy ją również z łodyg. Możemy także zostawić je na później i przyrządzić z nich dania takie jak śmietanowy sos do makaronu, stir fry lub zapiekanka warzywna. Trzon brokuła stanie się ciekawą przekąską lub dodatkiem do sałatek, jeśli go ukisimy.  
  • Brokuły gotujemy w bulionie warzywnym – dzięki temu danie zyska głębszy smak. Jeśli jednak nie mamy go pod ręką, zupa krem z brokułów z ziemniakami równie dobrze może powstać na bazie wody. Wystarczy ją wtedy mocniej doprawić.  
  • Warzywa, które stanowią podstawę zupy, mają bardzo delikatny smak, dlatego warto sięgnąć po różne przyprawy i zioła, które podkręcą aromat dania. Polecamy między innymi kmin rzymski, curry, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne lub imbir. Zupa brokułowa krem świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami takimi jak koperek, kolendra i natka pietruszki.  
  • Zupa krem z brokułów z serkiem topionym to tylko jeden ze sposobów, aby cieszyć się aksamitnym i pysznym daniem. Na wysokości zadania stanie również serek mascarpone, ricotta lub śmietana. Jak zagęścić zupę krem z brokułów? Możemy po prostu dodać więcej warzyw, mąkę pszenną lub odrobinę mąki ziemniaczanej.  
  • Jeśli chcemy, żeby krem z brokuła miał idealnie gładką konsystencję, możemy go przetrzeć przez sito przed podaniem.  
  • Do zrobienia zupy możemy wykorzystać także mrożone brokuły. Pamiętajmy, że były już one poddane obróbce termicznej i wystarczy je podgrzać, żeby były gotowe do spożycia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa krem z brokułów – dodatki 

Gęste zupy warzywne najczęściej podaje się z różnymi chrupiącymi dodatkami, takimi jak groszek ptysiowy, grzanki z chleba tostowego lub paluszki grissini. Stanowią one kontrast dla jednolitej, kremowej konsystencji potrawy. Sprawdzona, prosta zupa krem z brokułów świetnie komponuje się także z takimi dodatkami jak: 

  • prażone pestki dyni – podobnie jak grzanki lub groszek ptysiowy przyjemnie chrupią, a także nadają zupie orzechowy aromat. Sprawdzą się także nasiona słonecznika lub płatki migdałowe
  • sery – warto eksperymentować z ulubionymi rodzajami, ponieważ prawie wszystkie świetnie komponują się z delikatnym smakiem brokuła. Może być to intensywny w smaku cheddar, łagodna mozarella, słona feta lub aromatyczny ser pleśniowy. 
  • jajko na twardo – często towarzyszy brokułowi w sałatkach, dlaczego nie miałoby trafić także do zupy? Ciekawy pomysł na pierwsze danie na obiad wielkanocny. Możemy także przyrządzić jajko w koszulce na miękko.    
  • surowe różyczki brokuła – kolejny chrupiący dodatek, a jednocześnie spora dawka witamin i błonnika. 
  • dukkah – aromatyczna mieszanka orzechów, nasion i przypraw pochodząca z Egiptu. Możemy użyć jej jako chrupiącej posypki do zupy.  

Zupa krem z brokułów fit 

Podstawowy przepis na krem z brokułów dla osób, które dbają o linię, składa się z zaledwie trzech składników – brokuła, marchewki i bulionu. Możemy ją oczywiście doprawić solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami i ziołami, a także podać z dowolnymi dodatkami, na przykład mozzarellą light lub orzechami. Nie podsmażamy warzyw na patelni, tylko od razu zalewamy je wodą lub wywarem. Dzięki temu danie ma bardzo niską zawartość tłuszczu.  

Zupa krem to specyficzna potrawa, której właściwie nie trzeba zagęszczać, ponieważ wystarczy zbalansować proporcje płynu do warzyw. Jeśli jednak chcemy ją zabielić, możemy użyć chudego jogurtu naturalnego. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do niej ziemniaki, ponieważ wbrew powszechnej opinii, wcale nie trzeba się ich wystrzegać na diecie. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu po zjedzeniu zupy z ich dodatkiem nie będziemy od razu znowu głodni. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne