Najlepsza zupa z cukini

Najlepsza, najprostsza, najszybsza zupa krem z zielonej cukini

Dodany przez: jambalaya

Najlepsza zupa z cukini

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.74 z 57 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 średnie zielone cukinie
  • 1 duża biała cebula
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1,5 kostki rosołowej( drobiowej lub warzywnej)
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • świeży tymianek i koperek
  • śmietana 18%
  • sól( opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć( nie obierać), odkroić końcówki, przekroić wzdłuż, po czym na pół plasterki, cebulę tak samo. Do garnka nalać olej, wrzucić pokrojone warzywa dusić chwilę mieszając 5 minut. Dodać cukier. Zalać wrzątkiem taką ilością by przykryć cukinię. Dodać kostki rosołowe. Gotować ok. 20-25 minut, aż cukinia będzie miękka. Zmiksować blenderem na krem( można zostawić kilka półplasterków do ozdoby). Doprawić pieprzem.W razie potrzeby jeszcze solą.
  2. Już na miseczkach dekorować śmietaną( ja wymieszałam śmietanę z odrobiną soku z buraczków- uzyskując ładny różowy kolorek dla kontrastu), bez śmietany także jest pyszna. Posypać jeszcze pieprzem, oraz świeżymi ziołami- z kopierkiem i tymiankiem jest najsmaczniejsza.
  3. Idealna na I-sze danie przed głównym posiłkiem. Nie wymaga gotowania na wywarze z mięsem. Pyszna zupka wegetariańska:)
warzywa obiad przekąska wegetariańska zupa cukinia cebula zupa z cukinii
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze