zupa krem pomidorowy

Włoskąa odmiana tej zupy i naprawdę polecam

Dodany przez: krzychu

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2- 3 cebule 2 marchewki
  • 1 seler naciowy
  • koper włoski
  • czosnek 3-4 ząbki
  • bazylia świeża najlepiej
  • pomidory pelati 2- 3 puszki { ewentualnie pomidory świeże 6, 7 sporych sztuk naciąć w krzyżyk od dołu bardzo delikatnie ostrym nożykiem, wykroić szypułki i sparzyć trzymając we wrzątku tylko kilka sekund ok 30 po czym zahartować najlepiej w lodowatej wodzie tak by łatwo obierały się ze skórki. Przekroić je na 4 kawałki Wodę ze sparzenia można wykorzystać jako wywar warzywny wzmacniając go np. jakaś kostką warzywną.} ,
  • sól , pieprz, cukier
  • rosół warzywny,
  • oliwa lub olej do smażenia.

Przygotowanie

  1. Cebula, koper włoski ,seler naciowy, marchewkę pokroić jakkolwiek w spore kawałki przesmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu w dość wysokim garnku. Pod koniec smażenia dodać czosnek tez go podsmażyć wlać pomidory pelati lub nasze zrobione bez skórki podlać wywarem warzywnym i gotować na małym ogniu do czasu zmięknięcia marchewki. Gdy już to nastąpi wrzucić przepłukaną bazylie ( zostawić sobie parę ładnych szczytów do dekoracji } doprowadzić jeszcze raz do wrzenia, po czym zdjąć z ognia, zblędować bardzo dokładnie blenderem , przyprawić solą, pieprzem i cukrem tak by zupa sos była na nutkę słodko, ostrego pomidora z bazyliowym aromatem. Przetrzeć przez sitko tzw. Chińczyka.
  2. Podawać w kokilkach rysując śmietaną na powierzchni zupy mała pajęczynkę, przyozdobić bazylią z grzankami, groszkiem ptysiowym lub nawet samą.
  3. Na podobne przepisy i nie tylko zapraszam na stronie : www.blogspot.com
dla dzieci zupa sos tortilla pomidory sosy bazylia zupy pomidory pelati
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze