Adobe Stock
0 (0)
Krem z pieczonych pomidorów to niezwykle esencjonalna zupa, która idealnie sprawdzi się na pożywny i rozgrzewający posiłek. Skarmelizowany czosnek dodaje jej słodyczy, a bazylia zapewnia świeży aromat kojarzący się z letnim ogrodem. Danie jest lekkie, a jednocześnie pełne witamin i mikroelementów. Zupa krem z pieczonych pomidorów powstaje błyskawicznie – to świetny pomysł na szybki lunch lub obiad.
pomidor 2 kg
czosnek 3 ząbki
oliwa z oliwek 20 ml
bulion warzywny 500 ml
bazylia 2 gałązki
sól 6 g
pieprz 3 g
Przygotowanie: nastawiamy piekarnik na 190°C, tryb góra-dół. Czosnek lekko miażdżymy bokiem noża, żeby uwolnił soki. Nie musimy zdejmować z niego łupinki. Obrywamy listki bazylii z gałązek. Kilka z nich odkładamy do dekoracji dania.
Pomidory: pozbawiamy szypułek i myjemy. Większe sztuki kroimy w ćwiartki, a mniejsze w połówki. Umieszczamy je razem z czosnkiem w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej pergaminem. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Wstawiamy je do piekarnika na około 30 minut lub do momentu, kiedy ich miąższ stanie się miękki, a skórka się przypiecze.
Zupa krem z pieczonych pomidorów: wyciskamy skarmelizowany czosnek z łupinek. Przekładamy go wraz z warzywami, wytopionym z nich sokiem i oliwą do dużego garnka. Dodajemy bazylię. Wlewamy bulion warzywny. Doprowadzamy go do wrzenia. Miksujemy wszystkie składniki na krem. Doprawiamy go według uznania.
Podanie: wlewamy zupę do głębokich talerzy lub miseczek. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy odłożonymi listkami bazylii. Serwujemy z zielonym pesto, grzankami lub kleksem śmietany.
Porady
- Jak zrobić krem z pieczonych pomidorów, żeby miał aksamitną konsystencję? Jeśli przeszkadzają nam niezmielone drobinki warzyw, starannie przetrzyjmy zupę przez gęste sito. Nie polecamy zdejmowania skórki z pomidorów przed pieczeniem, ponieważ to właśnie dzięki niej krem zyskuje charakterystyczny aromat. Im dłużej trzymamy je w piekarniku, tym ciemniejszy, karminowy kolor będzie miało nasze danie.
- Ciekawym dodatkiem do kremu z pomidorów jest zielone pesto z bazylii. Dzięki niemu zupa pięknie pachnie ziołami i zyskuje głęboki smak. Jeśli chcemy stworzyć sycącą potrawę na obiad, w której nie zabraknie węglowodanów, wrzućmy do kremu grzanki z chleba tostowego lub bagietki. Sprawdzi się też groszek ptysiowy.
- Miłośnicy serów z pewnością będą chcieli dodać do zupy słoną fetę, pleśniowy camembert, kremową burratę lub dojrzewający, kwaskowy parmezan. Świetnie smakuje na przykład zupa krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą. Delikatny ser nie tylko apetycznie rozpływa się w gorącym płynie, ale także stanowi dobre źródło białka.
- Zupa z pieczonych pomidorów może powstać z dowolnej odmiany tego warzywa. Najlepiej jednak sprawdzą się soczyste, dojrzałe okazy. Jeśli mamy taką możliwość, wykorzystajmy pomidory malinowe lub bawole serce.
- Bardzo ważne jest odpowiednie zbalansowanie smaku zupy. Pomidory oferują kwaskowe nuty, podczas gdy pieczony czosnek dodaje słodyczy. Jeśli uznamy, że czegoś brakuje w gotowej potrawie, możemy ratować się białym cukrem i octem balsamicznym. Smak umami pomagają uzyskać suszone pomidory. Warto wmiksować kilka sztuk do kremu, razem z ziołową zalewą.
- Żeby potrawa miała jeszcze więcej witamin, proponujemy dodać do niej więcej warzyw. Największym hitem domowych obiadów zimą jest zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów. Do rozgrzanego piekarnika można też wrzucić marchewkę i inne warzywa korzeniowe.
- Zwolennikom pikantnych potraw polecamy upieczenie pomidorów z dodatkiem płatków chili lub świeżej ostrej papryczki. Pamiętajmy, że to jej gniazda nasienne zawierają najwięcej kapsaicyny. Możemy je całkiem usunąć lub dodać ich odrobinę do zupy razem z miąższem.
- Mięsożercy mogą serwować zupę z różnymi sycącymi dodatkami, na przykład podsmażonymi plasterkami chorizo. Dzięki nim zupa z pieczonych pomidorów zyska aromat wędzonej papryki. Świetnie sprawdzą się też chipsy z boczku lub miniaturowe klopsiki.