Dieta roślinna powinna zawierać różnorodne i odpowiednio skomponowane składniki, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Przygotowywanie zbilansowanych wegańskich dań wielu z nas wydaje się trudne i czasochłonne, jednak wcale nie musi tak być. Mamy sposób na to, aby gotowanie roślinnych dań było błyskawiczne, banalnie proste, a do tego nie wymagało długiego sprzątania kuchni. Aby ułatwić zadanie początkującym weganom, a także zainspirować tych z dłuższym stażem, przygotowaliśmy dla Was galerię przepisów, w której znajdziecie pyszne i odżywcze propozycje na cały dzień. Oto nasze pomysły na roślinne śniadanie, lunch, obiad, przekąskę i kolację.

Śniadanie mistrzów 

Owsianka, naleśniki, a może smoothie? Cokolwiek wybierzemy, podstawą wszystkich tych pomysłów na wegańskie śniadanie jest mleko roślinne. Choć może wydawać się to trudne, przygotowanie domowego mleka owsianego czy migdałowego jest banalnie proste. Takie domowe mleko roślinne możemy samodzielnie zrobić we własnej kuchni i przechowywać w lodówce do 3 dni. Wystarczy wybraną bazę, zalać wodą i zmiksować, a następnie przecedzić gotowy napój przez gęste sito lub gazę. Ważne, by użyć do tego dobrego blendera, który dokładnie zmiksuje nawet najdrobniejsze kawałki na jednolity płyn. Niezastąpionym pomocnikiem podczas tej czynności będzie wysokoobrotowy blender próżniowy ArtMix PRO marki Zepter. Wśród wielu jego funkcji znajdziemy specjalny program do przygotowywania mleka roślinnego z orzechów i ziaren. Przy jego pomocy przygotujemy różnorodne mleka roślinne w dwóch wersjach: z orzechów namoczonych, jak i z suchych. Brak konieczności wcześniejszego moczenia to oszczędność czasu, dzięki której mleko roślinne możemy przygotować w każdej chwili, w mgnieniu oka. A kiedy mleko mamy już gotowe, możemy skorzystać z automatycznego programu do gotowania owsianki. Kilka kliknięć wystarczy, aby inteligentne urządzenie samo przygotowało świeże mleko roślinne, a następnie idealnie kremową owsiankę.  Co więcej, blender próżniowy ArtMix PRO wyręczy nas nie tylko w gotowaniu, ale i w sprzątaniu, dzięki funkcji samoczyszczenia.

Obiad zjedzony, dzień zaliczony

Wegański obiad to szereg kreatywnych możliwości. Najpopularniejsze i najsmaczniejsze roślinne propozycje obiadowe to kotlety warzywne lub jednogarnkowe curry. Bazą do tych przepisów są najczęściej strączki, czyli soczewica, fasola, soja czy ciecierzyca. W wegańskiej kuchni nie może zabraknąć także różnego rodzaju kasz, nasion i orzechów. Wszystkie te produkty wymagają wcześniejszego namoczenia, a następnie ugotowania i zmiksowania. Aby nasze kotlety dobrze się formowały i nie rozpadały podczas się smażenia czy pieczenia, masa musi być dobrze rozdrobniona i wymieszana. Idealne wegańskie kotlety przygotujemy przy pomocy blendera próżniowego Zepter ArtMix PRO. Dzięki sześciu ostrzom z japońskiej stali nierdzewnej oraz silnikowi o mocy 1300 W i wysokiej prędkości, w kilka sekund zmiksujemy kaszę, orzechy czy strączki na idealnie gładką masę. Blender wyposażony jest w 16 automatycznych programów do przygotowywania potraw na gorąco i na zimno, więc przy jego pomocy zrobimy nie tylko kotlety, ale wszystkie potrawy, jakie tylko przyjdą nam do głowy. 

Kolacja, która robi się sama

Gęsta i aksamitna zupa krem to doskonały pomysł na zdrową i sycącą kolację na ciepło. Możemy przygotować ją na wiele sposobów, na bazie rozmaitych warzyw. Różne kombinacje pozwolą codziennie eksperymentować z nowymi smakami i aromatami, dzięki czemu do kuchni nie wkradnie się monotonia i nuda. Wszystkie wegańskie zupy łączy jednak łatwość i szybkość ich przygotowania. Mając na uwadze nie tylko smak, ale i zachowanie wszystkich wartości odżywczych, najlepiej przyrządzić pyszny warzywny krem w próżniowym blenderze ArtMix PRO. Ten sprzęt nie tylko zachowuje wszystkie wartości odżywcze dania, ale dodatkowo maksymalnie przyspiesza gotowanie, gdyż możemy ugotować i zmiksować zupę w jednym urządzeniu. Wystarczy ustawić automatyczny program do gotowania zup i blender sam ugotuje naszą zupę, a następnie zmiksuje ją na idealnie gładki krem. 

Nasze pyszne propozycje roślinnych dań z pewnością skradną serca wszystkich wegan i nie tylko. Spróbujmy diety roślinnej, chociaż na jeden dzień, a kto wie, może zostaniemy z nią na dłużej. Gotowanie warzywnych pyszności stanie się łatwe szybkie i przyjemne z pomocą kuchennego pomocnika. Dowiedzcie się więcej na https://www.artmixpro.pl/ i gotujcie sprytnie i zdrowo. Zbilansowana i pełna wartości odżywczych dieta jeszcze nigdy nie była tak prosta. Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć sobie i Wam wszystkiego smacznego i zdrowego!